В София протестират за незабавното демонтиране на Паметника на Съветската армия

  • 04 август 2023 07:13

  • 809
  • 3
В София протестират за незабавното демонтиране на Паметника на Съветската армия
© Булфото (архив)

Граждански организации излизат на протест пред Областната администрация в София с искане - областният управител да изпълни незабавно решението от март тази година на Столичния общински съвет за демонтиране и преместване на Паметика на Съветската армия от центъра на София.

В сряда правителството промени статута на монумента от публична в частна държавна собственост.

Кабинетът промени статута на Паметника на съветската армия в София

Това означава, че Столичната община ще може да се разпорежда с паметника и терена около него, което досега беше единствено в правомощията на държавата. Решението е по предложение на областния управител на София, в чието управление е имотът. Той трябва да отрази промяната в Акта за държавна собственост, съобщиха от Министерския съвет.

Все още няма яснота за сроковете и финансовата страна на преместването. В последните години темата предизвика сериозен обществен отзвук и протести.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
809 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
и кво

2023.08.04 | 14:15

3
да го махнат и да не го махнат геноцидът над българския народ ще продължи, пак ще е първа по смъртност и изчезване на народа .... т@панари

2023.08.04 | 08:21

2
МОЧА НА ЧАКЪЛ ОЩЕ УТРЕ!
МАХНЕТЕ ТЕЗИ СИМВОЛИ....

2023.08.04 | 08:05

1
Граждани искат незабавното демонтиране на Паметника на Съветската армия. ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ЧАС ПО-СКОРО. Да не бъде пропусната СКУЛПТУРАТА напред другари в боя, пред входа на централата на БСП-БКП в столицата-Позитано 20.

Добави коментар

Водещи новини