Кога едно дете може да се превърне в бъдещ насилник?

  • 02 август 2023 13:30

  • 1338
  • 0
Кога едно дете може да се превърне в бъдещ насилник?
© Novini.bg/ Canva

"Децата, подложени на свръх контрол и изисквания, на една по-късна възраст ще се чувстват непрестанно неудовлетворени и може да се превърнат в насилници. Същият механизъм действа и при тези, които са отглеждани без да се осъществява какъвто и да е контрол". Това обясни пред БНР Валя Гешева, Фонд за превенция на престъпността.

Институциите предприеха спешни действия за превенция на домашното насилие. Неправителственият сектор също се включва в борбата. В Пазарджик Фондът за превенция на престъпността  започна нов проект. Експертите на организацията ще предоставят психологическа, правна и социална консултация на пострадали. В програмата са включени и извършители на този тип престъпления. Предвижда се също работа с ученици от 9 до 12 клас.

"По едни достъпен начин да им се представи проблема за насилието. Чрез различни игрови модели да бъдат обучени да разпознават признаците му-не само физическото, но и психическото", обясни Валя Гешева. 

Хората, извършващи насилие са два вида-лесни за разпознаване и скрити, отбеляза тя.

"Първите изпитват омраза и удовлетворение при извършване на актове на насилие. Вторите  могат да бъдат перфектните служители и приятели и никой да не предполага, че тези хора са насилници в собственото си семейство".

Всяка трета жена в България е подложена на домашно насилие и част от проблемът е  в специфната субкултура, която има в страната ни, посочи Гешева.

"Приема се за нормално, че жената трябва да е подчинена и да няма собствено мнение. Има жени, които смятат, че те с нещо провокират насилника. Опитваме се да им обясним, че проблемът не е в тях, а в отсрещната страна. Жертвата не може да се разпознае като жертва, докато не й се помогне. Опитваме се да ги научим също, че актовете на насилие не остават единични".

Средата ни продължава да създава насилници. Защо?

Валя Гешева отбеляза още, че всяко физическо насилие е предхождано от емоционално.

Практиката показва, че децата на жертвите, които приемат домашното насилие, са бъдещите жертви. Правилото важи и за децата на насилниците, разясни тя. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини