Кметът на Стара Загора призова жителите на града да изразят позицията си срещу насилието

  • 29 юли 2023 16:00

  • 2932
  • 0
Кметът на Стара Загора призова жителите на града да изразят позицията си срещу насилието
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров призова жителите на града да изразят позицията си срещу насилието в понеделник. В профила си във фейсбук Тодоров написа: „Пълна подкрепа за пострадалото момиче“.

„Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник, в 18:00 ч. да изразим своята позиция“, добави Тодоров.

Вчера от Апелативната прокуратура – Пловдив съобщиха, че на 27 юни в Районната прокуратура в Стара Загора е постъпило уведомление от Областната дирекция на МВР – Стара Загора за започнато досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 129, ал. 2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс с пострадало лице – 18-годишно момиче. „По случая веднага е започнало разследване под ръководството на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Стара Загора и разследващ орган от Първо районно управление на МВР – Стара Загора. Проведени са първоначални действия по разследването – оглед на местопроизшествие, претърсване и изземване, и освидетелстване на пострадалата“, съобщиха от прокуратурата.

Шествие в Стара Загора в подкрепа на момичето с 400 шева, кметът също застана зад каузата

На следващия ден на сочения за извършителя на деянието – 26-годишен мъж с инициали Г. Г., е било предявено постановление от Районната прокуратура в Стара Загора за привличането му в качеството на обвиняем за това, че на 26 юни е причинил средна телесна повреда на 18-годишното момиче.

С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият е бил задържан за срок до 72 часа. На 1 юли прокурор е изготвил и внесъл за разглеждане в Районен съд – Стара Загора искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо обвиняемия Г. Г., съобщиха от прокуратурата.

Районният съд в града е уважил искането на прокуратурата и е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Г. Г. е обжалвал решението пред по-горна инстанция и на 5 юли, със свое окончателно определение, Окръжният съд е отменил определението на Районния съд, се казва в съобщението на държавното обвинение.

„Наблюдаващият прокурор е дал указания за изготвяне на допълнителна медицинска експертиза с оглед определяне вида и характера на причинената телесна повреда на пострадалата Д. М. След изготвяне на назначената допълнителна съдебномедицинска експертиза наблюдаващият прокурор ще прецени за вземане на адекватна мярка за неотклонение с оглед обществената опасност на извършеното престъпление и квалификацията на деянието“, посочиха от държавното обвинение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2932 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини