Водещите новини! Денков за заплахата от руския депутат: Русия няма да посмее да ни нападне. Андрей Гюров планира мащабна кампания за еврото (и още…)

  • 24 юли 2023 19:08

  • 1701
  • 0
Водещите новини! Денков за заплахата от руския депутат: Русия няма да посмее да ни нападне. Андрей Гюров планира мащабна кампания за еврото (и още…)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 24 юли   

 

Преди всички други новини, тази:

Масачузетският технологичен университет обяви 30-годишен български учен за визионер.

„Д-р Златко Минев преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн“, пише университетът на страницата си в интернет.

През по-голямата част от 20-ти век се предполагаше, че атомите се променят от едно енергийно ниво в друго при резки, непредвидими, малки квантови скокове. Минев доказа друго. Той не само може да предвиди движението, но и да го контролира.

Български учен преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн

***

„Пьотр Толстой не за първи път отправя провокации към България. С това изказване той минава граници, които не са приемливи, затова ще говоря с МВнР“. 

Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

Той обаче подчерта, че руският посланик в България Елеонора Митрофанова няма да бъде обявена за persona non grata заради изказването на руския депутат.

„Не трябва да се поддаваме на провокации. Голяма част от тези изказвания се правят за вътрешна употреба, за руската публика, за да видят колко велики неща се вършат от Кремъл. Целта е да се сплаши българското население, но няма опасност за България. Ние сме членове на НАТО и по тази причина Русия няма да посмее да ни нападне“, увери българският премиер.

Денков за заплахата от руския депутат: Русия няма да посмее да ни нападне, защото сме член на НАТО

***

„Смятам да инициирам мащабна информационна кампания за информиране на гражданите за предстоящите процеси по въвеждането на еврото, която да дава отговори на въпросите, които вълнуват българите“, посочи още Гюров. 

Според него левовите банкноти имат добра съвременна защита. Не се предвижда печатане на нова серия от банкноти, заради предстоящото въвеждане на евровалутата в България. 

„В момента се обсъжда дизайнът на българските евромонети и те ще бъдат отсечени преди въвеждането на еврото у нас през 2025 г.“, уточни Гюров.

Андрей Гюров: Планирам мащабна информационна кампания за въвеждането на еврото

***

На монетата от 2 евро ще пише: „Боже, пази България“

***

Дисциплинарно производство срещу наблюдаващия прокурор по "Барселонагейт"

***

Конституционният съд единодушно допусна за разглеждане по същество искането.

Жалбата е подписана от 49 народни представители. Освен цялата парламентарна група на „Възраждане“, се е подписала и тази на „Има такъв народ“ (ИТН), както и независимият депутат Радостин Василев.

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество жалбата за референдума за българския лев

***

15 години след убийството на собственика на фирма „Гранити“ Стоян Стоянов, Върховният касационен съд (ВКС) сложи край на процеса срещу петимата подсъдими. На 20 години затвор са осъдени подсъдимите за отвличането и убийството на бизнесмена: Станислав Михайлов и Стоян Петров. Признат за виновен и осъден на 18 години затвор е и съучастникът Стоян Колев, съобщи „24 часа“. 

След 15 години: Затвор за убийците на бизнесмена Стоян Стоянов

***

Президентът на Русия Владимир Путин подписа днес закон, с който се повишава възрастовата граница за запасна военна служба, предаде ДПА.

Законовата мярка идва на фона на войната на Русия в Украйна, която продължава вече 17 месеца. При частичната мобилизация, разпоредена от Путин през есента на миналата година, Русия изпрати официално 300 000 запасняци на фронта.

От 1 септември руските ученици в 10 и 11 клас, тоест накрая на средното образование, ще имат уроци по „обучение за атака с щурмова пушка, за умения с ръчни гранати и за първа помощ на бойното поле“, се казва още в доклада.

Путин вдигна с 5 г. възрастта за запасна военна служба

***

Името и аватарът на социалната мрежа Twitter бяха променени официално в понеделник.

Синята птица в логото вече няма да се използва. На нейно място застава черна буква Х на бял фон.

Twitter вече е Х, логото стана черно

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1701 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини