Панихида за загиналите участници в Илинденско-Преображенското въстание беше отслужена в СУ

  • 19 юли 2023 11:00

  • 317
  • 0
Панихида за загиналите участници в Илинденско-Преображенското въстание беше отслужена в СУ
© Булфото

Панихида за загиналите участници в Илинденско-Преображенското въстание беше отслужена днес от Мелнишкия епископ Герасим и от духовници от Българската православна църква в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

С панихидата беше поставено началото на тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, която ще се състои в аулата в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Честването на годишнината е организирано от Историческия факултет на Софийския университет, от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН) и от Македонския научен институт.

Годишнината се отбелязва с домакинството на ректора на "Св. Климент Охридски" Проф. Анастас ГерджиковПроф. Анастас ГерджиковРоден е на 28 февруари 1963 г. в Кърджали. През 1982 г. завършва Националната гимназия за древни и с участието на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на

В научната сесия ще участват също председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Македонския научен институт проф. д-р Георги Н. Николов, директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. д-р Даниел Вачков, заедно с учени от чужбина, от български научни институции, с докторанти и студенти.

Снимки: Булфото 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини