Президентът Радев поздрави българските дипломати по случай празника им

  • 19 юли 2023 09:29

  • 264
  • 0
Президентът Радев поздрави българските дипломати по случай празника им
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Дипломацията е преди всичко кауза, основана на чувството на дълг пред Родината и на висок морал в изпълнението на професионалните задължения. Това посочва президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в поздравителен адрес до ръководството и служителите на Министерството на външните работи, дипломатическите мисии зад граница, Дипломатическия институт и Държавния културен институт към министъра на външните работи и всички настоящи и бивши дипломати по случай Деня на българската дипломатическа служба – 19 юли.

Президентът приветства усилията на българските дипломати по приоритетите на българската външна политика за отстояване на мира и сигурността на България в условията на война в близост до границите на страната, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

В приветствието си Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на откроява и значението на защитата на стратегическите интереси на България, на българските граждани и българските общности в чужбина, утвърждаването на страната ни като активен, надежден и ориентиран към решения член на ЕС и НАТО, ООН и други международни организации, както и поддържането на добросъседски отношения, основани на сътрудничество.

Румен Радев поздрави Еманюел Макрон по случай Националния празник на Франция

Държавният глава заявява, че през изминалите 144 години от съществуването на дипломатическата ни служба нейната мисия е неотклонно и безкомпромисно да отстоява българските интереси за защита на националната сигурност и независимостта на страната ни, благоденствието и основните права и свободи на българските граждани, както и съдействието за установяване на справедлив международен ред.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на посочва, че през годините редица дипломати са надмогвали политическата конюнктура, проявявайки принципност и отстоявайки националните ценности с риск за своята кариера и лично благополучие.

В контекста на тазгодишното отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война президентът припомня доблестта на консулите, които през 1939-1944 г., въпреки получаваните разпореждания, издават транзитни визи на няколко хиляди мъже, жени и деца от еврейски произход, спасявайки ги от сигурно унищожение.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
264 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини