Започнаха събитията в Ловеч, посветени на 186 години от рождението на Васил Левски

  • 18 юли 2023 12:24

  • 451
  • 0
Започнаха събитията в Ловеч, посветени на 186 години от рождението на Васил Левски
© Община Ловеч
Слушай новината Слушай новината

С гражданско поклонение в Къкринското ханче в ловешкото село Къкрина започнаха събитията в Община Ловеч, посветени на 186 години от рождението на Васил Левски (1837 -1873).

В своето слово кметът Корнелия Маринова каза: „Когато се събираме тук, край Къкринското ханче, ние даваме израз на нашето преклонение пред един целеустремен живот. Днес, тук пред мумифицирания свидетел на неговото залавяне, до бряста, който посадихме по повод 150-годишнитата от неговата гибел, нека всички кажем: Поклон пред Апостола на свободата!“. 

Поясняваме, че на 31 март 2023 г. в двора на ханчето бе засаден нов бряст, в близост до укрепения вековен бряст, който е единственият свидетел на залавянето на Васил Левски през декември 1872 г.

Да изразят своята почит и признание пред дейността на най-великия българин тук бяха още председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, заместник-кметът Венцислав Христов, кметският наместник на село Къкрина Иваничка Станчева, представители на институции, граждани, туристи. 

186 години от рождението на Васил Левски

Самодейците от местното НЧ "Васил Левски - 1924 г." изпълниха две народни песни. Програмата включваше още минута мълчание и поднасяне на венци и цветя. Водещ на церемонията бе актьорът Светлин Стойчев. 

След събитието в Къкринското ханче официалните лица заедно с кмета Корнелия Маринова поднесоха цветя на паметното място Пази мост. Тук се е състояла срещата на Левски с двете турски заптиета, довела до залавянето му в ханчето.

Днес кметът Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. В него се казва: „Нашите градове - Карлово и Ловеч, завинаги са свързани в почитта си към живота и делото на този велик българин. Похвално е, че във Вашата програма е включено и поднасяне цветя на гроба на майката на Апостола—Гина Кунчева, защото не бива да се забравя от къде и с какво е закърмен малкият Васил!“. 

На 18 юли от 17.30 часа е предвидена панихида в храма "Успение Богородично" в Ловеч, където някога дякон Левски е пял от клира. От 18.00 часа е гражданското поклонение с военен ритуал пред паметника на Васил Левски. От 19.00 часа на откритата сцена на пл. „Т. Кирков“ в кв. „Вароша“ ще бъде изнесен концерт на българската акустична група „Точка БГ“, съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
451 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини