Поетът Румен Леонидов: Духът на Дякона страда за България...

  • 18 юли 2023 12:00

  • 1151
  • 0
Поетът Румен Леонидов: Духът на Дякона страда за България...
© булфото /архив/ и фесбук

Коментар на Румен Леонидов, български поет, преводач, журналист, издател и общественик. Той е носител на български и международни награди за поезия. Превежда от руски и френски.

Днес е рожденият ден на незаконното дете на Свободата Василъ Лъвский. Духът на Дякона страда за България... Този мъж гледа към нас и с погледа си ни пита:

„Защо държите портрета ми по стените, защо ми издигнахте паметници из цяла България, когато тя не е нито свята, нито чиста република? Защо ме славите ден и нощ, защо се кълнете в името ми, а делото на живота ми е отдавна мъртво? Защо не го продължихте?

И родината ми пак е буренясала нива, осеяна с плевели и тръни, които търпите и живеете сред тях. Търпите да живеете векове в мрак и безсрамие, свикнахте с този мрак и всеки, който случайно посветлее, вие го убивате в затъмнение... Мракът, в който повече от 30 години живеем е равен на 100 робство. В тази стара държава реката на предишните младежки протестите бе единствената Светлина.“

Остава ни да гнием в пустота още половин век, но и тогава едва ли колективният Апостол ще се състои.

Едва ли духът на дякон Игнатий отново ще снизходи у нас. Късно ще осъзнаем, че сме несъзнателни люде, късно ще бъде за задружното ни вайкане, за масовите ни молбите за помилване, за горещите ни молитви и горки плачове.

Днес пред твоя изпитателен поглед можем само да сведем глави и с прехапани устни да ти отроним:

„Възвиси ни в себе си, брате Лъвский, дай ни сили да се извисим

до теб, брате светлий, брате мили!“

Амин.

Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1151 0

Свързани новини

Водещи новини