Любослав Костов, КНСБ: Заплатите на доценти и професори са под 1 000 лв., има как да бъдат по-високи!

  • 14 юли 2023 17:51

  • 1858
  • 0
Любослав Костов, КНСБ: Заплатите на доценти и професори са под 1 000 лв., има как да бъдат по-високи!
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Заплатите на почти всички са ниски. Доценти и професори получават брутна заплата в размер на 1 300 - 1 400 лв. След като платят данъци и осигуровки, се получава трицифрена сума. Това каза в интервю за бТВ главният икономист и вицепрезидент на КНСБ Любослав Костов.

Той обясни, че такъв е случаят и с хората в читалищата, музеите и библиотеките, защото попадат под общия знаменател на държавни служители.

"Инфлацията е 30%. Затова днес протестирахме над 1 000 човека. Видяхме се с почти всички парламентарни партии: ПП-ДБ, ДПС, ГЕРБ и накрая с БСП. Всички срещи протекоха с приятна атмосфера. Голяма част от нашите справедливи искания бяха възприети. Депутатите обещаха, че ще ги вземат предвид преди второ четене на бюджета", посочи още Костов. 

Синдикатите спират с протестите ... засега: Депутатите се съгласили с над 65% от исканията им

От КНСБ искат 305 млн. лв. за ръст на заплатите за недофинансираните сектори. Това се равнява на едва 0,16% от общия бюджет на държавата, чийто размер е 74 милиарда лв. 

"Капиталовата програма и в момента е леко надценена, може да се осигурят пари за повишение на заплатите, без да се влоши дефицитът и да се навреди на фискалната рамка", категоричен бе главният икономист на КНСБ. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1858 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини