Д-р Мирослав Ненков пред novini.bg: Безмерно алчни хора са се вкопали в здравеопазването

  • 03 юли 2023 16:15

  • 34383
  • 0
Д-р Мирослав Ненков пред novini.bg: Безмерно алчни хора са се вкопали в здравеопазването
© dariknews

Може ли да бъде реанимирана тежко болната ни здравна система? Не е ли твърде дълъг период от време - над 33 години, да не се реформира тази сфера, така щото на първо място да е поставен пациентът? Кои са най-важни стъпки, с които трябва да се започнат промените в сферата на здравеопазването? Питам д-р Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност , анестезиолог, който преди дни напусна ВМА доброзорлем.

В нашата система има достатъчно умни хора, които биха могли да я организират по умен и прагматичен начин и има достатъчно пари затова.

Но същевременно в същата тази наша система са се вкопчили едни такива, които биха продали орган на майка си, за да изкарат 3 лева. Те източват живеца на здравната система, защото не са глупави, но са безмерно алчни. В желанието си да увеличават обема на кражбите си, те торпилират всеки опит за разумно подреждане на здравната система.

Над 33 години вече реформите в здравната система не се случват! Не е ли твърде дълъг срок? Не е ли 33 години твърде дълъг период, в който нашето общество да не може да се освободи от пипалата на някогашната държавна сигурност!?

Безмерно алчни хора са се вкопали в нашата система и саботират всеки опит за подобряването й. Така нито лекарите могат да подобрят работата си, нито пациентите да получат усещане за подобряване на отношението и лекуването им.

Всеки опит да се направи дори и малка промяна в системата на здравеопазването, среща грубиянска съпротива с всички методи

– дезинформация, подмолство, клюкарене и прочее. Нужен е много смел и силен политически лидер, който да се захване с тази работа. Но такъв аз за съжаление не виждам на хоризонта досега. 6 милиарда лева консумира нашата система – без доплащането от пациентите, което вероятно е в същите размери, и много трудно някой може да се откаже от печалбарството си.  За реформите е нужно да се ликвидира всяка възможност държавните болници да трупат дългове. Не е нормално частните да нямат дългове, а държавните да ги трупат произволно и без никакви последствия. Как така един и същи консуматив частникът го купува за 1000 лева, а директорът на  обществената лечебница за 3000 лв. ?!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
34383 0

Свързани новини

Водещи новини