Първа копка по проекта за водния цикъл в Перник

  • 29 юни 2023 13:30

  • 391
  • 0
Първа копка по проекта за водния цикъл в Перник
© Novini.bg/ Canva

Направиха първа копка по проекта за водния цикъл в Перник. С реализацията му ще бъдат решени голяма част от проблемите с водоснабдяването в града и ще бъде повишено качеството на услугата. Проектът обхваща териториите на Радомир и Перник и е на обща стойност над 100 млн. лв.

Проектът стартира миналото лято от Радомир, а днес официално бе даден стартът и в Перник.

Нарушено водоподаване в част от Радомир

„Това, което предстои да се направи по водния цикъл е изграждане на около 30 км канализация, около 15 км главни водопроводи и три резервоара, единият от които ще гарантира за най- големите квартали на Перник- „Мошино” и „Изток” да имаме резерв и когато се наложи спиране на вода от язовира, тези хора да не остават без вода. Отделно от това има и една помпена станция, която ще бъде реконструирана. И като цяло са засегнати най- проблемните участъци от водопроводната и канализационна  система. Това са главни трасета, по които има много аварии и които когато аварират се спира водата за голям брой абонати”, каза управителят на ВиК- Перник Борислав Иванов.

Тръбите, които ще бъдат полагани са чугунени, а това гарантира, че няма да има проблеми с тях в следващите десетилетия.

„За изграждане на една цялостна водопроводна мрежа на град като Перник са необходими много повече ресурси, но все пак това което се направи през 2020 година и това което ще се подмени сега са доста сериозни и мащабни проекти, които гарантират, че голяма част от проблемите във водоснабдителната система ще бъдат решени”, добави Иванов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини