Вижте дали има замърсяване в българската акватория на Черно море

  • 21 юни 2023 15:31

  • 814
  • 0
Вижте дали има замърсяване в българската акватория на Черно море
© bulpfoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Има ли отлив от резервациите на родното Черноморие заради опасността от замърсяване, след взрива на стената на язовир "Нова Каховка"? Официалните данни показват, че няма замърсяване в българската акватория на Черно море, а новите наблюдения показват, че потенциалното замърсяване се отдръпва от границата на Румъния, което означава, че няма данни да бъде достигната границата на България.

По обобщени данни от последните анализи, в които е включена актуалната прогноза за времето от 6-ти до 24-ти юни 2023 г. от Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", както и от сателитни наблюдения, не се установяват обекти, които могат да бъдат класифицирани като замърсяване. Изпратените нови данни от Института за космически изследвания и технологии към БАН до БДЧР за района на Черно море около Одеса също не засичат замърсявания в акваторията на Черно море на Република България.

В извършвания към момента мониторинг се включват допълнителни показатели, за да се следи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. Мониторингът се извършва веднъж седмично в брегови пунктове. Това са Дуранкулак, Шабла и Калиакра, като същевременно МОСВ създаде допълнително още три пункта за мониторинг, разположени в бреговата зона. Подробности по темата дава пред БНР Павлин Косев – председател на Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Паниката от замърсяването на Черно море отмени много резервации

Той посочи, че като цяло от бранша са положително настроени и излизайки от пандемичните две години, тази година сезонът е сравнително по-устойчив. По думите му туристи преоткриват Варна не само за ваканционен и морски туризъм, а и за културен.

"Туристите, а и всички ние вече сме много предпазливи в коя дестинация отиваме. Проучваме много, има вече доста канали за информация, не бързаме да предплащаме, защото всички бяхме свидетели, че в някои ситуации парите не се връщат, а се дават ваучери и т. н. Съвсем нормално е да се променя психиката на клиента и туриста, така, че едно тръгване в посока някаква информация, която плъзва, че има възможност някакво заразяване да се случва, е нормално да има едно леко забавяне в резервациите. В никакъв случай не бих казал някакъв отлив, или някакви масови анулации. Въобще не е вярно това нещо", категоричен е Косев.

Той сподели, че традиционно май и началото на юни са хладни месеци и не може да се очакват големи обеми от туристи.

"Относно комуникацията и сътрудничеството ни с Министерството на туризма и Община Варна и изобщо с местната и национална власт е важно, защото все пак Министерството на туризма е органът, който представлява туризма пред света", каза той и добави, че това е ключов орган и комуникацията, която излиза от там е много важна и трябва да е много точна и премерена. Когато има някаква ситуация, това е институцията, която трябва да реагира много бързо, за да може туристите да получат нужната им информация и да се успокои напрежението, коментира Косев. Освен това той каза, че съседните ни държави, които са конкуренция имат интерес при нас лошите новини да се преекспонират.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД "Черноморски район" – гр. Варна: 0886 406 816.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
814 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини