Емил Джасим за Рожен: Важни са нещата, които могат да ни обединят и какво ни прави нация

  • 21 юни 2023 08:25

  • 1868
  • 0
Емил Джасим за Рожен:  Важни са нещата, които могат да ни обединят и какво ни прави нация
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Ожесточен спор в социалните мрежи и извън тях заради пилон с българския флаг. Планът е съоръжението, високо 111 метра, да бъде открито до средата на юли на Роженските поляни. Пилонът ще бъде най-високият в Европейския съюз. Той се изгражда на терен частна собственост, разказа инициаторът Симеон Караколев.

„За мен разговорът е по-широк – въпросът е какви са нещата, които могат да ни обединят и какво ни прави нация. Не съм против да има издигнато българско знаме някъде. Уча моите ученици, че има няколко компонента, които ни правят нация. Първият е общото ни минало. Следващият е общият език. Следващият – общите закони, общите правила. В случая този пилон е регистриран като преместваем обект”, обясни Емил Джасим, историк и учител.

„Пилонът идва на 11 части, може да се премести”, потвърди Симеон Караколев, Фондация „Наследство в бъдещето”.

„Моето притеснение е до каква степен е спазен законът. Ако е преместваем обект, не би трябвало да има увреждане на земята. А доколкото разбрах, ще се излеят стотици тонове бетон. Това се случва много близо до защитена зона в планината”, продължи Емил Джасим.

„Химнът на нашето възраждане е „Хубава си моя горо”. Това е първа стъпка на родолюбието – опазване на природата”, каза Емил Джасим.

„С какво се нарушава природата? На по-малко от 9 кв./м ще легне пилонът, бетонът е на 2 метра под земята, върху него има идеална тревна повърхност”, заяви Караколев.  Той подчерта, че покрай поляната минава републикански път, по който се движат товарните камиони.

„Този пилон е с първоначален експлоатационен срок 50 години. Инспектира се 1 път годишно. Ако след време има някакъв дефект, корозия, се предприема едно боядисване. Такива съоръжения има на много места, за тях няма поддръжка”, заяви Караколев.  

Той отговори и на въпросите за средствата.

„На 1 ноември обявих кампанията пред вас. Тогава казах, че ще е национална дарителска кампания. Изпратили сме над 400 имейла на компании от различни сектори. Не знаем кои са компаниите, които са дарили”, каза Караколев.

Той не знае дали БДЖ са дарявали. Накрая на кампанията международна одиторска компания ще направи одит на средствата.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1868 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини