Хейтърска атака във Фейсбук отказа обучен от Интерпол кадър от поста шеф на Гранична полиция

  • 19 юни 2023 17:09

  • 11871
  • 0
Хейтърска атака във Фейсбук отказа обучен от Интерпол кадър от поста шеф на Гранична полиция
© Фейсбук

В петък стана ясно, че Главен комисар Антон Златанов няма да поеме поста, който му беше поверен – директор на Главна дирекция „Гранична полиция“. В официалното съобщение на МВР се споменават „лични съображения“, но истината е малко по-пълна със съдържание. 

В изречението „Той счита, че не би могъл да изпълнява задълженията си без пълно обществено доверие“ всъщност е скрита цялата истина. 

Роденият през 1976 г. Златанов, който е и със степен „доктор“, е минал през много специализации и обучения, като едно от тях е обучение в Интерпол. 

Но в биографията, която е пълна с немалко „върхове“, се намери една спънка, която накара Антон Златанов сам да откаже от поста директор на „Гранична полиция“. Въпросната спънка е влизането в окото на бурята по време на протестите от 2020 г. Тогава имаше напрежение около кадри с непредизвикано насилие над протестиращи от страна на униформени. 

Все някой трябваше да поеме негативите и този някой се оказа човекът,

който най-често беше сниман – лесно се свърза негативизмът с неговото лице, защото то най-често се виждаше на кадрите, а и тогава той беше зам.-шеф на столичната дирекция – все пак човек с висок пост, лесна мишена. 

Неправомерните действия на униформените през 2020 г. надделяха в общественото внимание и скриха от поглед факта, че Златанов беше в една от най-ключовите роли по овладяването на напрежението тогава, което на няколко пъти беше на ръба да прелее към кървави епизоди на насилие. Но три години по-късно непремереното поведение на част от колегите му тогава рефлектира върху Златановото решение по станалия стандартен за днешното време начин – с кампания във Фейсбук. 

В петък назначението му за директор на „Гранична полиция“ продължи едва няколко часа, през които откъде ли не в интернет пространството се появяваха коментари по негов адрес. Доста целенасочено се подчертаваше полицейското насилие от 2020 г. и се извърташе така, че да изглежда като негова лична вина. Самите коментари преливаха от епитети и очерняне, но крайният резултат се изрази в това, че Антон Златанов сам се отказа да заеме поста и то не заради професионални недостатъци, а заради лични нападки. 

Гл. комисар Антон Златанов отказа да оглави Гранична полиция

Гласовете в негова подкрепа потъваха в дълбоки локви от нападки, но все пак ги имаше. Чу се мнението, че това е „лов на вещици“, но самият израз вече е станал така често използван от кой ли не, че е загубил смисъла си и по-скоро допълнително навреди на Златанов. „Тричане“ също се чу като коментар и може би в случая подхождаше повече на случилото се за светкавично кратко време в петък. Кампанията по очернянето имаше такава масовост и скорост, та може да се предположи, че съвсем не е изключено да е организирана. 

И така – в един и същи ден, в рамките само на няколко часа, главен комисар Златанов беше назначен за шеф на граничната полиция и после сам се оттегли от поста. Сам взе това решение след светкавичната кампания, която постигна целта си. 

Макар Фейсбук да не е „обществото“, ето какво се казва в съобщението за отказа му да заеме поста: „Главен комисар Златанов разбира отговорността на директора на ГДГП с оглед и на присъединяването на България към Шенген и всички отговорни задачи пред дирекцията и счита, че ръководителят на структурата трябва да се ползва с пълното доверие на обществото“.

В случая, Фейсбук, маскиран като „обществото“, изигра ролята на съдия и прокурор, рече и отсече. 

А по отношение на случилото се преди три години: Антон Златанов, през 2020 г., беше в постоянен контакт с организаторите на протеста тогава и за минути успяваше да пренареди позициите на полицията, за да не се стига до сблъсъци. Тогава част от самите протестиращи му благодаряха за това. В медиите се появи снимка, на която една протестираща го прегръща и му благодари.

Напрежение към личността му липсваше до много по-късно, когато чуждите грешки се залепиха на неговия пагон. 

Почти всяка вечер самият Златанов повтаряше: „Призоваваме гражданите да не се поддават на провокации. Благодарим на всички, които не се поддават на провокации и протестират мирно. Полицаите сме там, за да помогнем“. 

Той беше и човекът, който въведе жилетките „Антиконфликт полиция“. Новата тогава стратегия за опазване на протестите, се прие със симпатии от хората на площад „Независимост“. 

А колкото до поста, който зае – директор на Главна дирекция „Гранична полиция“ и дали е бил подходящ: 

Не само има опит и поглед върху работата на „Гранична полиция“ (през 2021-2022 г. на два пъти е командирован за участие в охраната на зелена граница), но и също така последователно е бил старши полицай, инструктор, инспектор в СДВР. От 2008 г. печели конкурс и става началник на група в „Специализирани полицейски сили“, а после е началник на група „Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия“.

Освен това е кадър, преминал курсове на обучение в Интерпол и Европейски полицейски колеж. През 2020 г. специализира в Израел и то на тема „Противодействие на глобалния тероризъм и антисемитизъм“. Въпреки очернящата го кампания именно по отношение на овладяването на тълпата, Златанов е лектор в редица международни курсове в направлението „Обществен ред и управление на тълпа“ на Европейски полицейски колеж (CEPOL). 
 

Последвайте канала на

Novini.bg
11871 0

Свързани новини

Водещи новини