Омбудсманът призова за спешни помощи за пострадалите от наводненията в Западна България

  • 18 юни 2023 11:12

  • 500
  • 0
Омбудсманът призова за спешни помощи за пострадалите от наводненията в Западна България
© Кадър: БНТ

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент призова спешно да се окаже помощ на засегнатите от наводненията в Западна България. В "Денят започва с Георги Любенов" Ковачева заяви, че не е обнадеждаващо, че проблемите от последното бедствие в Карлово още не са решени.

“Хората са притиснати до стената - природата е немилостива, хората бедстват, но държавата трябва да е на мястото си и повлияе на последиците и да помогне на хората да живеят доколкото е възможно нормално и бързо да се възстановят”, подчерта тя.

Министър Шалапатова: Още този месец пострадалите от наводненията домакинства ще получат еднократна помощ до 1512 лв.

Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент коментира и планираното от 1 юли поскъпване на тока, парното и топлата вода. Според нея не е абсурдно да се плаща в поти по-висока цена за топлинна енергия при тези ниски цени на газа.

“Това се дължи на липсата на всякаква обосновка, както и на една наредба, която дава възможност на топлофикациите да си слагат едни климатични корекции, в които те непрозрачно да формират все още прогнозните сметки… Но сметките не са единственото бедствие, което напада хората - от 1 юли първото, което ще се случи, е, че отново ще започнат да плащат 20% ДДС, което ще увеличи сметките. По-лошото е, че няма никаква връзка между цената на природния газ, която в момента е ниска и високата цена на топлинната енергия. Тази връзка се къса и хората правилно имат усещането за несправедливост. Смятам за абсурдно при ниска цена на природния газ хората да плащат по-висока в пъти цена на топлинната енергия”, заяви националният омбудсман.

По думите ѝ това се дължи на обстоятелството, че КЕВР е установил, че топлофикациите дължат 156 млн. лева за природен газ за предишния отоплителен сезон, а реално погледнато, тези задължения сега ще се поемат от потребителите.

Последвайте канала на

Весела Найденова
500 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини