Бедствието в Северозапада: Обилни дъждове, наводнени къщи и отнесени пътища

  • 17 юни 2023 11:56

  • 4413
  • 0
Бедствието в Северозапада: Обилни дъждове, наводнени къщи и отнесени пътища
© Булфото

Обилни дъждове, наводнени къщи и отнесени пътища. Безсънна нощ прекараха жителите на врачанското село Лиляче, където беше обявено бедствено положение. Подобна е ситуацията и в няколко населени места в общините Мездра и Криводол.

Реката, минаваща през село Лиляче, повиши нивото си, преля и влезе в къщите на хората. Очакват се екипи на „Пожарна безопасност”, които да започнат да отводняват приземните етажи на над 20-те засегнати сгради. 

„Очакваме и доброволци, които да се притекат на помощ с разчистването”,  заяви в ефира на „Събуди се” кметът на селото Вероника Ценова.

Каква е ситуацията в страната след проливните дъждове?

За изминалото денонощие количеството валежите във Враца достигна над 60 литра на квадратен метър. Най-сериозно е положението в селата Лиляче и Чирен, където има много наводнени къщи. Създадена е организация за отводняването им и почистването от наноси по пътната инфраструктура.

В селата Мраморен, Горно Пещене и Баница също има наводнени къщи и пътни участъци, като вече са предприети действия по отстраняването на щетите.

Гл. комисар Александър Джартов: Няма опасност от преливане на язовири, ситуацията е под контрол

Видинското село Гюргич също пострада тежко от наводненията. "Всичко беше потънало в кал. Но успях да се справя сама и да почистя", разказа 93-годишната баба Милка. Възрастната жена сподели, че ѝ е отнело два дни да разчисти последствията от пороите. "Чистех на почивки, уморявам се. Но се справих", посочва тя. 

Кметът на община Димово обяви частично бедтсвено положение. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
4413 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини