Нашенски патриотизъм като по книга. А книгата е „Съветистан“…

  • 16 юни 2023 14:25

  • 2062
  • 0
Нашенски патриотизъм като по книга. А книгата е „Съветистан“…
© Soviet Visuals/Novini.bg

Прочетете „Съветистан“ на Ерика Фатланд и ще разберете кои централно-азиатски „държавници“ се състезават помежду си – кой ще издигне най-високия пилон за знаме (и кой също така ще е най-беден).

Също ще разберете и че единствените, които печелят от това състезание са хората от фирмата, която произвежда и монтира пилоните. 

И докато се чудите какво е Съветистан или пък се чудите дали ви харесва сравнението с Централна Азия, прочетете и малко разсъждения от депутата Ивайло Мирчев:

„10 неща по-патриотични от пилон на Рожен: 

Да дариш нови технологии и съвременна литература на читалище. 

Да подкрепиш кризисен център за жени и деца, пострадали от насилие. 

Да изпратиш на море изоставени деца от дом за деца без родителска грижа. 

Да дариш от парите и времето си на дом за възрастни хора. 

Да ремонтираш детски площадки за игра. 

Да дадеш стипендии на млади хора, които искат, но не могат да си позволят да учат медицина. 

Да вземеш на работа майка, избягала с децата си от война. 

Да направиш ново спортно игрище. 

Да дигитализираш музейна колекция и да създадеш към нея интересни, съвременни програми, въвличащи деца и възрастни.  

Да построиш и поддържаш чешми по любимите на туристите горски пътеки. 

Мога да го продължа до безкрай този списък. Патриотизмът няма нужда от показност. Нямаме нужда българският флаг да се вее “най-високо в ЕС”. Имаме нужда процентът на функционално неграмотните българи да не е сред най-високите в ЕС. Да не сме с най-висок брой жертви на домашно насилие в ЕС. Да не сме държавата с най-висок процент застаряващи и най-малко млади медици в ЕС. 

Най-високият флаг в ЕС няма да промени факта, че сме с най-ниски доходи в ЕС. И няма заради него “да се заговори за България с уважение и почит”, както, доколкото разбирам, се надяват организаторите. Уважението идва, когато помагаш на онези в беда; когато си държиш на думата и спазваш международните правила и договори; когато си добър съсед и не търпиш разбойници в двора си; когато не излагаш на риск общото; когато инвестираш умно и постоянно в собственото си развитие. 

И понеже в заявката за пилона се разбира, че на организаторите им е важно да възраждат и опазват българските традиции, искам да напомня, че прекрасна българска традиция от Възраждането е била имотни хора с добро благосъстояние да пращат не само своите, но и чуждите деца да се изучат. Ако превърнете пилона в стипендии, това вече ще бъде патриотизъм, от истинския“.

Последвайте канала на

Александър Томов
2062 0

Свързани новини

Водещи новини