Бедствие в половин България: Поройните дъждове не спират

  • 15 юни 2023 21:44

  • 9397
  • 0
Бедствие в половин България: Поройните дъждове не спират
© Facebook

Динамична остава обстановката след обилните валежи на много места в страната. 

Силният дъжд причини наводнение в Бухово (Софийско) тази вечер. Буховски канал излезе от коритото си край селото. В съседното село Желява също е имало наводнение. 

Силната гръмотевична буря е оставила столичния квартал "Симеоново" без ток. Улиците са се превърнали в реки.

Очакват се още наводнения в Предбалкана и планинските райони.

Река Матица наводни всичко в село Желява, споделят очевидци. Вижте кадри от стихията: 

Висок риск от наводнение има в Ботевград и Пърличево (Монтанско).

Бедствие в Берковица: Пороен дъжд отнесе автомобили

Наводнение има в село Гюргич, област Видин – община Ружинци и област Монтана. Река Нечинска бара излиза от коритото си край селото. Очакват се още валежи.

Откъснат е пътя за Черно поле откъм Ружинци при втория водосток, съобщи кметът на общината Александър Александров.

Врачеш е пред ново бедствие. Около 100 къщи са засегнати от силните дъждове през изминалите дни във Врачеш, а дъждът не спира. 

Подобно наводнение не се е случвало там от 2005 година. А основна причина е дъждът.

Силен дъжд се изсипа тази вечер и във Велинград. Засега ситуацията не е бедствена.

Плешивска бара отнесе мост в село Плешивец. Реката се влива в река Лом. Има риск от наводнение в село Боровци (Монтана).

Два модула на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) се включват в работата по свалянето на нивото на язовирите „Христо Смирненски“ и „Клисурица“. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. За момента няма непосредствена опасност за населението. Създадена е организация, така че гражданите по поречието на Нечинска река да бъдат евакуирани при нужда, посочват от кабинета. 

Министерският съвет ще вземе решение за безвъзмездно предоставяне от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ на бутилирана питейна вода за преодоляване последствията от наводненията, посочват от Министерския съвет. 

Повишения в нивата на реките

Заради прогнозите за продължаващи валежи през следващите дни от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обявиха, че се очаква повишение нивата на реките. По-значителни повишения са възможни във водосборите западно от река Янтра. На 18 юни речните нива ще останат високи, а в резултат на оттичане ще има повишения в долните течения на основните реки в Дунавския басейн. Поради високите речни нива, високата почвена влажност и прогнозираните валежи са възможни локални разливи в средните и долните течения на реките западно от Янтра, посочват от МОСВ. 

В следобедните и вечерни часове на 17 юни ще има краткотрайни повишения на речните нива във водосборите на реките северно от р. Камчия. В резултат на това на 18 юни ще има краткотрайни повишения на речните нива в целия Черноморски басейн, информират още от министерството.

Повишения се очакват и за реките Марица, Струма, Места.

Кметът на София Йорданка Фандъкова нареди да се извършва постоянно наблюдение на речните корита и язовирите на територията на Столичната община (СО), съобщиха от общината. Към момента всички реки на територията на София имат осигурена проводимост, почистени са водостоците на Южната дъга на Околовръстния път, всички седем общински язовири са в нормално състояние, наблюдава се и р. Искър. Екипите на Столичната община са извършили огледи на критичните участъци и продължават наблюдението им. „Напоителни системи“ извършват контролирано изпускане на язовир „Панчарево“. 

За целия ден – от 6:00 часа до 18:00 часа – пожарникари са реагирали на 11 сигнала за отводняване, предимно за град София и областите Перник, Ловеч и Монтана. Четири са сигналите за София (в кварталите „Левски“, „Младост“ и „Беловодски път“). 

През деня шест екипа на дирекцията „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община и три на столичната пожарна работиха на терен. Те са реагирали на сигнали за завирявания, отстранили са паднали дървета в коритото на река Искър в кв.“Враждебна“. Отводнили са подлез до търговски обект. Около 14:00 часа е получен сигнал за паднало дърво в центъра на София. При инцидента е пострадало младо момиче, което е откарано в "Пирогов". 

Частично бедствено положение в Етрополе

Снощи в община Етрополе беше обявено частично бедствено положение. В западната част на града е имало проблеми заради запушено корито на река Малък Искър. Има данни, че частично е пропаднал стоманено бетонен мост над реката. 

От „ВиК” ЕООД – София съобщиха, че водата в града не трябва да се използва за питейни нужди, защото е с влошени качества. За битови нужди няма проблем да се използва, обясни Веселка Борисова, технически ръководител на „Район Етрополе” към дружеството. 

Ситуацията в Берковица

Днес в Берковица бяха раздадени по 20 чувала пясък на пострадалите домакинства заради очакваните нови валежи, съобщи за БТА Бойка Попова, говорител на Община Берковица. С тях могат да бъдат изградени временни диги в пострадалия от наводнения в понеделник град.

В Берковица са пристигнали и 100 военни, заедно с три багера и един самосвал, които участват в разчистването на деретата на реките и на улиците, които пострадаха от водната стихия. Българският Червен кръст (БЧК) започна и раздаването на санитарни материали на най-пострадалите, за да могат те да дезинфекцират домовете и мазетата си.

В Сандански и Габрово започнаха и благотворителни кампании в помощ на хората от Берковица.

Няма повишаване на нивата на реки и язовири на територията на община Враца, съобщиха за БТА от общинската администрация. Правят се непрекъснати обиколки на водните обекти, които подлежат на наблюдение и няма причина за притеснение, казаха още от администрацията. Нивата на язовирите са далеч от точката на преливане, а реките се оттичат нормално.

В общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново тази седмица беше обявено бедствено или частично бедствено положение заради обилните валежи. 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини