Няма замърсяване на българското Черноморие след разрушаването на язовира в Украйна

  • 10 юни 2023 10:27

  • 611
  • 4
Няма замърсяване на българското Черноморие след разрушаването на язовира в Украйна
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна. Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи на 8 юни във връзка с инцидента, съобщиха от правителствения пресцентър.

Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса, като МОСВ е възложило математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие. Няма данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова, след като МОСВ поиска официална информация и данни за състоянието на компонентите на околната среда на територията на двете страни.

ООН заяви, че хуманитарната обстановка в Украйна е станала „много по-тежка“ след скъсването на стената на язовира

От Министерството на туризма потвърждават, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите.

МОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и областната администрация на област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
611 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.06.10 | 13:42

4
БОКЛУКА ОТ НАВОДНЕНИЕТО ДОСТИГНА ОДЕСА! ТАКА ,ЧЕ СКОРО ЩЕ ИМА ЗАМЪРСЯВАНЕ И В ЧЕРНО МОРЕ.НЕ ЛЪЖЕТЕ ЗА ДА СИ СПАСИТЕ ЛЕТНИЯ СЕЗОН!
Георги Кочев

2023.06.10 | 11:07

2
Въпросният язовир,взривен от т.нар. ВСУ. Се намира на територията на Руската Федерация.

2023.06.10 | 12:16

3
по-голяма част от залятата територия тоже

2023.06.10 | 10:37

1
Кажете как е въздуха след ядрения взрив край Хмелницки.

Добави коментар

Водещи новини