Как шефът на MI 6 поздрави своя бивш колега Хакан Фидан

  • 08 юни 2023 15:20

  • 1264
  • 0
Как шефът на MI 6 поздрави своя бивш колега Хакан Фидан
© pixabay

Анализ /2-ра част/ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: От събота започна векът на Турция

Директорът на британското външно разузнаване Ричард Мур стана обект на подигравки, след като чрез туит поздрави новия турски външен министър Хакан Фидан, който 13 години управляваше турското разузнаване. В туитер шефът на MI 6, който е бивш посланик на Обединеното кралство в Турция и отлично владее турски език публикува на турски: „Пожелавам на моя приятел и бивш колега успех на новата му длъжност. Успех, министър!“ като придружава своя туит с акаунт, носещ името Хакан Фидан, а именно @hakanfidan_tr. Интересното е, че Хакан Фидан никога не е имал собствен официален туитър акаунт и въпросния, посочен от Ричард Мур, е измислен, незнайно от кого.

Блогъри веднага реагираха на постинга, определяйки го като „сатиричен акт“.

Един от тях, нарекъл се Мартин пише: „Това е пародиен акаунт. Г-н Мур трябва да обърне внимание на детайлите. Хакан Фидан все още няма акаунт в Twitter. :)“ Друг блогър с име Огьоз Кхан пише: „Ако Мур управлява MI 6 по този начин, вашите граждани трябва да се чувстват много сигурни“.

Въпреки множеството саркастични коментари, Мур не изтри туита си, а публикува още един. В него той допълва: „Уау, колко е неудобно... но дори акаунтът да е пародиен, нека моите най-добри пожелания да се сбъдват“.

Извън шегата най-коментираната личност в новия турски кабинет е именно Хакан Фидан.

Някои добри познавачи на турския политически живот и логиката на мислене на новия, стар турски президент сочат, че новото назначение на бившия ръководител на MIT е акт с огромен кадрови потенциал. Той винаги се е възприемал като външен министър в сянка, но в същото време и като най-ревностния изпълнител на кървавите чистки и репресии срещу привържениците на Фетулла Гюлен и ПКК в страната и особено извън нея. Специалистът по турски въпроси ливанецът Нуредин Мохамед отбелязва, че новите кадрови назначения доказват доминирането на триадата Ердоган-Хакан-Калин в турската политика. Всъщност тя ръководи турската политика през последните 13 години, поради тази причина в нея няма да има резки промени. Просто сега на повърхността излизат нови лица.  Предполага се, че Ибрахим Калин, който до този момент е говорител на президента, ще замести Фидан Хакан на поста директор на ключовата агенция MIT. За говорител на президента се спряга името на Акиф Килич. Последният е бил съветник, деловодител на президента, както и министър на младежта и спорта. Неговият баща е бил личен лекар на премиера Ердоган. Сериозни анализатори считат, че външният министър Хакан Фидан е с най-големи шансове след пет години да наследи Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва на поста президент на република Турция.  

Друга интересна фигура в новия кабинет е единствената жена – Махинур Йоздемир, която е назначена за министър на семейството и социалното дело.

Тя е родена през 1982 г. в Брюксел. Йоздемир изкарва два мандата /2009-2015/ в белгийския парламент като депутат от центристката партия Хуманистичен демократичен център. В същото време е и единствената забрадена жена в европейски законодателен орган. През 2015 г. тя изключена от партията, заради отказа си да признае арменския геноцид. В този момент веднага получава подкрепа от офиса на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието в Брюксел. През периода 2020 – 2023 е посланик на Турция в Алжир.       

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1264 0

Свързани новини

Водещи новини