"Катимерини": България е поискала гръцки самолети да охраняват небето ѝ

  • 08 юни 2023 11:29

  • 1022
  • 5
"Катимерини": България е поискала гръцки самолети да охраняват небето ѝ
© Novini.bg/ Canva

България е поискала гръцки военни самолети да охраняват въздушното й пространство, твърди изданието "Катимерини".

В публикацията се отбелязва, че България е четвъртата балканска страна, която желае гръцката авиация да охранява небето й.

Американски самолети се включват в охраната на българското небе

В обширен репортаж гръцкото издание "Катимерини" съобщава за преговори в рамките на НАТО между София и Атина за охрана на българското въздушно пространство за три месеца.

Искането на София е било обсъдено на среща на Алианса и на дипломатическо ниво, съобщава изданието, като се позовава на източник от централата на НАТО.

Военните самолети на Българи са ограничен брой и капацитетът им не може да покрие всички изисквания за охрана, особено в период на война в Украйна, според гръцките коментари.

Едва през 2025 година се очаква България да получи първия от поръчаните нови самолети, се отбелязва в публикацията, предаде БНР.

Подчертано е, че искането на София утвърждава за пореден път отличните отношения между двете страни, доказани и от съвместните енергийни проекти.

След Албания, Черна гора и Северна Македония България е четвъртата страна, която отправя иск гръцки самолети да охраняват въздушното й пространство. 

Радина Лазарова
1022 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.06.08 | 23:10

5
Как се казва когато те пази чужда армия, ползваш чужда валута, работиш за чужденци и политиците ти искат разрешение от посолството?
СЛАБОУМЕН ГАДЕФФФ

2023.06.08 | 13:25

4
Къде са ти голите и боси Грипенчета ??? РЕЗИДЕНТЕ !!! САМО ДЪРТИТЕ И ОСТЪРГАНИ (КАТО ТЕБ МИГ29) РАЖДЯСВАТ НЯКЪДЕ ПО ПИСТИТЕ НА РОДИНАТА ТАКА СТАВА С САМОЛЕТИ ДЕТО ЛЕТЯТ САМО НА ПАРАДА И ПОСЛЕ ПО 7 ,8 ГОДИНИ ГИ РЕМОНТИРАМЕ И КРЕПИМ ЗА ДА МОЖЕ ЛЬОТЧИКА ДА СИ ИГРАЕ НА ПИЛЛОТ !!! ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ИСКАТ Ф16/30 САМО ТОЯ ТУПАНЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА РЕВЕ НАПРАВО ЗАМИГ ИСКА ГРИПЕН КОЙТО НЕЕ ОБУРУДВАН С НИЩОА ЗА Ф16 НИЕ ШЕ СИ ГО ПОДЪРЖАМЕ САМИ ,РЕМОНТ БОЕПРИПАСИ ЩЕ ДОЙДАТ ИНЖИНЕРИ НА 'ЛОК ХИТ ' ИЩЕ ОБУЧАТ КАДРИ ЩЕ ИМА ПОМИНАК ?! НОО НЕ ЩЕ ПРЕЧИМ И ГРИПЕНЧЕТА ЩЕ КОПУВАМЕ .... С ПОМОЩА НА ПУЛЮ И КРЕТЕНЧО НЕ ИЗПЪЛНЯВА ВЕЧЕ СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ ЧАКА ДА ОСЪДЯТ БЪЛГАРИЯ А ПРЕЦЕДЕНТА И ДВАМАТА ФАЛИТАДЖИИ ДА НИ ЗАГРОБЯТ С НОВИ ЗАЕМИ !!!

2023.06.08 | 12:36

2
Къде са 400 те, самолета които имахме.

2023.06.08 | 12:45

3
станаха на пенцийки на зелените чорапки, които се возеха на тях.
Емѝ...

2023.06.08 | 11:38

1
Резултат на годините работа на тикви и кауньи за "силна България".

Добави коментар

Водещи новини