Стотици българи се включиха в поклонението на връх „Околчица“

  • 02 юни 2023 15:25

  • 355
  • 7
Стотици българи се включиха в поклонението на връх „Околчица“
© bulphoto
Слушай новината Слушай новината

С всенародно поклонение на връх „Околчица“ във Врачанския балкан стотици хора от страната днес отдадоха почит на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

На върха, да се поклони пред паметта на героите бе министър-председателят Гълъб Донев. В словото си той посочи, че с всяка измяна и пренаписване на молитвата за свобода и независимост на Ботев - го убиваме отново. По думите му свободата не може да те споходи в удобен момент и тя е съпротива срещу всяка проява на тирания и беззаконие.

Премиерът Гълъб Донев: За националните ни герои свободата е избор и борба

Възпоменателният митинг започна със стихотворението „Към Ботев“, изпълнено от Никола Асенов. Стихотворението бе сред наградените на тазгодишния Национален конкурс „Живеем в земята на Ботев“, негов автор е Калоян Попски от Ловеч. Поемата „Хаджи Димитър“ рецитира актьорът Борислав Борисов, а квартет “Хармония” изпълни българския химн. Молебен за България отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. 

Участниците в поклонението бяха поздравени от кмета на Враца Калин Каменов, който посочи, че „днес е ден за смирение, уважение и благодарност към онези, които са мечтаели не за себе си, а за това - поколенията след тях да бъдат свободни и независими“. Той сподели, че напоследък с разединенията помежду си опорочаваме паметта на героите и добави: „Време е да се поправим, да се осъзнаем, да си простим и да се обединим“, предаде БТА. 

На сцената сред официалните гости бяха и министърът на правосъдието Круз Зарков, народни представители, областният управител на Враца Георги Митов, председателят на Общинския съвет – Враца Владимир Христов и др.

По традиция ръководителят на националния поход „По стъпките на Ботевата чета „Козлодуй-Околчица““ Евгени Филипов рапортува пред министър-председателя и пред кмета на Враца, че най-голямата туристическа проява в страната е протекла нормално и с висок дух, и им подари китки здравец. Над 1500 участници от цялата страна преминаха тази година 120-километровия път на героите. 

След словата военнослужещи от врачанския гарнизон отдадоха военни почести пред паметника на връх Околчица и заедно с походници поднесоха венци и цветя на признателност. В параклиса, в основата на паметника, митрополит Григорий и свещеници от Врачанска епархия отслужиха „Трисагиум“- заупокойно църковно служение за падналите геройски за Отечеството. По време на церемонията, кметът Калин Каменов прие и знамето на участниците във велопохода “Козлодуй-Околчица”. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
355 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.06.03 | 06:47

7
Статията сте я сврели по ъглите антибългарски сайт слуги на прогнила тъпа нация за нищо пари
ВОЕННО ПОЛЕВИ СЪД

2023.06.02 | 22:02

3
ОСЪДИ КАЛОФЕРСКИЯ ЦИ ГАНИН И П Е Д Е Р А С Т ЗА ИЗМЯНА! ЗА ЛЕВСКИ НЕ ЗНАЕХА :)

2023.06.03 | 06:46

6
Сега специалисти работят да намерят откъде пишеш и ще ти счупим главата мангал грозен
ПРИСЪДАТА

2023.06.02 | 22:46

5
Е ПРАВИЛНА!
ПАНАЙОТ ХИТОВ

2023.06.02 | 22:14

4
МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕШЕ, КОЙ ДОЛЕН КОЛХОЗ СЕДИ ЗАД ИДИ ОТЩИНАТА С ЧЕТАТА :) ПРОСТО СИ НАМЕРИ ЛИЦЕПРИЯТЕН ПОВОД :) И ФИЛИП ЗНАЕШЕ :) И ВСИЧКИ ЗНАЕХА, ЧЕ Е ЦИ ГАНИН :) АМА ПУСТА КОПАНЯ... :)
ТВ АЛФА

2023.06.02 | 22:00

2
НЕМА ЛИ ДА КАЖЕТЕ НА ЖИВОТНИТЕ ИСТИНАТА ЗА КАЛНО ФЕРСКИЯ ЦИ ГАНИН? :)
КАЛО ФЕРСКИ ЦИ ГАНИН

2023.06.02 | 19:54

1
ГЯУРИ МИРНО! ГЯУРИ НА КОЛЕНЕ! :)

Добави коментар

Водещи новини