В Калофер отбелязаха 147 години от гибелта на Христо Ботев

  • 02 юни 2023 12:51

  • 279
  • 1
В Калофер отбелязаха 147 години от гибелта на Христо Ботев
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

С военен ритуал по изнасяне на знамето на Ботевата чета с участието на 61-ва Стрямска механизирана бригада пред Национален музей "Христо Ботев" в родния град на поета-революционер Калофер започна възпоменателното отбелязване на 147 години от гибелта на Христо Ботев. 

Колкото повече четем за Ботев се уверяваме, че е много трудно да обхванеш и да сложиш в клише революционера, поета, учителя, защото той е една от онези личности, които по думите на Захари Стоянов, не трябва да мерим с аршина за обикновените смъртни, предава БТА.

Това каза в словото си кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. По думите му Ботев носи в себе си гигантския талант на поета - първото му стихотворение е когато навършва пълнолетие - "Майце си", а последното на 28 години - "Обесването на Левски".

Със заря-проверка почетоха паметта на Христо Ботев в Калофер

Във вестниците "Дума", "Знаме", "Независимост", "Тъпан" Ботев оставя веруюто си , че освобождението на България трябва да се случи с всеобща народна революция, без да се чакат Великите сили и тук е на едно мнение с Васил Левски, посочи Кабаиванов.

Той припомни, че от неговата телеграма, изпратена от парахода "Радецки" до швейцарския "Журнал дьо Женев", цяла Европа разбира, "че в България става нещо, че се лее кръв и че българският народ на иска повече да бъде под властта на султана". 

С митинг-поклонение представители на държавната и местната власт, военнослужещи, стотици граждани се изкачиха до мемориалния комплекс "Христо Ботев", където бяха положени венци и цветя пред паметника на героя. 


Снимка: Фейсбук / 61-ва Стрямска Механизирана Бригада

Цветелина Кирилова
279 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.06.02 | 13:08

1
Врачане с гегите му видеха сметката.

Добави коментар

Водещи новини