Със заря-проверка почетоха паметта на Христо Ботев в Калофер

  • 01 юни 2023 22:20

  • 562
  • 3
Със заря-проверка почетоха паметта на Христо Ботев в Калофер
© Google Maps
Слушай новината Слушай новината

Със заря-проверка и митинг-поклонение в Калофер почетоха паметта на гениалния поет и революционер Христо Ботев. Проявите в родния град на Ботев започнаха още от този вечер.

Сред стотиците, преминали днес през най-святото място за преклонение- родната къща на Христо Ботев в Калофер бе и семейство Патарински. Идват с двете си деца от Бургас, за да им покажат, че героят на България е израснал в бедно и многодетно семейство.

„Нашата история е пропита с кръв и ние трябва да я знаем, за да помним кои сме всъщност”, заяви Живко Патарински, предаде Нова телевизия.

Денят на Ботев ще бъде отбелязан с участието на представителни военни подразделения

Като светини в родния град на Ботев се пазят единствените му оцелели и до днес лични вещи. „За съжаление идеалът, който Ботев ни завеща, че истината е свята, а свободата е мил, доста често го пренебрегваме. Никога да не ни се случва да воюваме и да загиваме, особено младите за тази свобода, но свободата е преди всичко отговорност. Ето това трябва да запомним”, посочва Ася Николова, директор на НМ“ Христо Ботев“- Калофер.

7 години жителите на Калофер се борят ремонтът на мемориалния комплекс, за който държавата похарчи 300 хиляди лева, да бъде качествено извършен.

„Осветлението работеше. Днес го поправиха. Стълбите са разбити. Не са оправени още. Имаме обещание от страна на общината, имаме разбиране. Ние също очакваме ремонта”, подчерта Румен Стоянов, кмет на Калофер.

Стотици деца от цяла България днес изкачиха стъпалата до величествения паметник на Ботев, за да отдадат почит пред подвига на героя и да рецитират стиховете му.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
562 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
от черешата

2023.06.02 | 05:37

3
За денят на детето се плюха в Парламента, а днес да очакваме "танц със саби" .
Manolov

2023.06.02 | 00:02

2
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се с нас по имейл: (pacific-loan.service@outlook.fr) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро
Тенев

2023.06.01 | 23:55

1
Това даже и не го споменаха нашите" избраници"!

Добави коментар

Водещи новини