Военни от България, Гърция и Италия разиграха контранастъпление на учение край Корен

  • 01 юни 2023 14:43

  • 1041
  • 0
Военни от България, Гърция и Италия разиграха контранастъпление на учение край Корен
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Съюзни войски от България, Гърция и Италия разиграха контранастъпление на армейското учение "Пирински страж 23" ("Pirin Sentinel 23") на полигона край хасковското село Корен. Учението с участието на над 400 военнослужещи завърши днес.

В маневрите с бойни стрелби бяха привлечени техника и въоръжение от сухопътните и военновъздушните сили - танкове, бронетранспортьори, артилерия, самолети и вертолети. Сценарият на тренировката включваше спиране на настъплението на противник и ответна контраатака. Целта бе усвояване на умения за действия в коалиционен формат и повишаване на оперативната съвместимост между силите на различните държави.

Учението е част от втората фаза на маневрите Defender 23 - Immediate response 23.

Димитър Стоянов: Учението „Отбранителен щит“ постигна целите си за сглобяване на многонационален батальон

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изгледа действията на бойното поле и нарече учението "интензивно, динамично и добре организирано". Във военно-стратегическо ниво гласът ни се чува в НАТО. Участваме активно във формирането на позиции и българските съображения се взимат предвид, каза Ефтимов, цитиран от БТА. Той добави, че способностите на българската армия се развиват непрекъснато и се надява на мъдростта и държавничеството на нашите политици, за да може така чаканата модернизация на войската да даде плодове, а личният състав да види, че държавата има ангажимент към него.  

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1041 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини