Да държим децата далеч от телевизора!

  • 01 юни 2023 14:14

  • 1332
  • 0
Да държим децата далеч от телевизора!
© pixabay

Особено от директните включвания от парламента, ако искаме да ги опазим от бъдещи лумпенски изяви. Като тези днес, които направиха някои депутати, погрешка озовали се в близост до „най-високата” обществена трибуна в България. От такива децата най-много да научат чия пи*ка е къса или дълга, или кой е с „меки китки”, кой е пе*ал и прочее простотии. Честит Международен ден на децата у нас и по света! Помнете думите на гения Ф.М.Достоевски: „Цялото бъдещо щастие на човечеството, не струва колко една пролята днес детска сълза”.

Тъжната равносметка днес, а и вчера бе, че Родината ни ден из ден осиротява откъм деца, а всички ние се давим в чудовищна демографска катастрофа.

В 79 на сто от българските домове днес няма деца под 16 години. Това сочи актуална статистика от НСИ. Вероятно дори са повече, предвид убеждението, почиващо на практиката, че някои данни се стъкмяват по указание. А миналата година се родили 3,5% по-малко бебета, отколкото предходната година.

Публична тайна е, че днес населението на България е около 6,5 милиона, спад от пика от почти 9 милиона през 80-те години. Специалистите твърдят, че причина затова е ниската раждаемост и високата смъртност у нас. Не е нужно обаче да си кой знае какъв специалист, за да ти е ясно, че в основата на всичко това стои не добрият начин на живот на повечето българи. Условията затова създават онези, които доброволно пращаме във властта на всеки следващ  избор с надежда, че животът ни ще се подобри.

Някои казват, че в модерните общества се раждат по-малко деца. Обаче в близо 80% от българските домове да няма деца, не е признак за модерност.

Да няма специализирана детска болница, също не белег за напредничаво общество.

А да чакаш с години ред за детска градина или ясла и както се шегуват някои, по-лесно и бързо да приемат детето ти във ВУЗ, отколкото в ДГ, е меко казано нецивилизовано. Да не зачекваме изобщо темата за размера на майчинството и добавките за отглеждане на дечица.

Та ето защо държавата ни няма особени поводи за гордост и радост на днешния Международен ден за защита на детето, според мен. Ние, като родители обаче сме длъжни да опазим децата си поне от публичните маскаради, които някои политици правят вече всеки ден, без почивка. Днес имаше поредна демонстрация на това. Нещо като в онзи рефрен от „Улицата” на Теди Москов „…днес депутатите пак се събраха, пак се o@раха....”

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1332 0

Свързани новини

Водещи новини