Андрей Янкулов: ДАНС трябва да работи на принципа на политическия неутралитет

  • 31 май 2023 11:52

  • 605
  • 0
Андрей Янкулов: ДАНС трябва да работи на принципа на политическия неутралитет
© личен архив

Коментар на адвокат Андрей Янкулов, който е бивш прокурор от СРП и СГП. Също така през периода 2014-2016 година беше зам.-министър на МВР и на правосъдното министерство. Наскоро той бе номиниран за министерски пост в проектокабинета на ПП-ДБ.

Председателят на ДАНС днес /б.р. вчера/  е наговорил такива глупости пред парламента, че чак е трудно за осъзнаване.

Първо, срещу съветник на български премиер било образувано досъдебно производство, защото консултирал гражданин на Северна Македония във връзка с присъединяването ѝ към Европейския съюз.

ДАНС дори не извършва разследване, за да обяснява какви досъдебни производства се водят.

Тук сега Гешев трябва да излезе и да каже, че председателят на ДАНС компрометира следствената тайна. А и какво означава това по същество, в какво се е изразило уж разследваното противоправно поведение, по никакъв начин не става ясно - явно достатъчно е да сложиш "Северна Македония" и "Европейски съюз" в едно изречение и натам вече никой повече не се интересува какво точно е станало. Щом "нещото" касае членството на Северна Македония в Европейския съюз, значи автоматично е национално предателство.

Второ, въпросният съветник нямало как да извършва действията (неясно точно какви) без разрешението на своя ръководител. Това кой и как го е установил не е ясно, респективно, ако го е установил, защо и ръководителят не е разследван?

Трето, имало министри от същото правителство, които не били обслужвали националния интерес. Кой е този национален интерес в случая, къде е дефиниран, как не са го обслужвали и кои министри, нищо от това не става ясно.

ДАНС трябва да работи на принципа на политическия неутралитет, а тези изказвания на председателя ѝ са типични алабалистики на политик, а не на професионалист от т. нар. "служби".

Политиците могат да правят политически заявки за смяната на този или онзи шеф на служба и да дават оценки на дейността му.

Председателят на ДАНС се назначава от президента по предложение на Министерски съвет, който се излъчва от народните представители.

Шефовете на службите обаче не могат да говорят срещу политици като други политици. Ако в предметната компетентност на поверената им структура има какво да се работи срещу определени политици, това трябва да правят.

Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
605 0

Свързани новини

Водещи новини