Изхвърляме над 100 000 тона стар текстил всяка година

  • 30 май 2023 15:28

  • 403
  • 0
Изхвърляме над 100 000 тона стар текстил всяка година
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Близо 15 килограма текстилни продукти е закупил през 2020 г. средностатистическият европеец и е изхвърлил около 11 кг. За една година в България се изхвърлят над 100 хиляди тона дрехи и битов текстил.

По инициатива на Българска асоциация „Кръгов текстил“ (член на БСК) различни компании се обединяват в идеята за прилагане на кръгова икономика в текстилния сектор у нас.

Кръговата икономика в текстилната индустрия е нещо много повече от рециклирането, обясни пред Радио София Сирма Желева - изпълнителен директор на Българската асоциация „Кръгов текстил“ и мениджър „Устойчиво развитие“ в компания за оползотворяване на текстил.

„Рециклирането е само един от методите за оползотворяване на текстилните отпадъци. В България имаме доста добри практики“, отбеляза Желева.

Освен в идеята за прилагане на кръгова икономика в текстилния сектор у нас, компании се обединяват и в подпомагане на изграждане на ефективно работеща система за разделно събиране на текстилни отпадъци в страната, каза Сирма Желева.

Страните от ЕС подкрепят забраната за унищожаване на непродадени текстилни изделия

„Съвместно с експерти изготвихме доклад за въздействието на индустрията като цяло в страната и данните, до които достигнахме там са, че над 100 000 тона дрехи се изхвърлят всяка година в страната или това е 5 пъти колкото НДК“.

Сирма Желева каза още, че през 2019 г. са стартирали с 20 контейнера за разделно събиране на текстил, като вече в София има 180. За този период са събрани над 4500 тона текстилни отпадъци.

Последвайте канала на

Калина Христова
403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини