Столичните патриоти се пребориха за Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

  • 26 май 2023 11:31

  • 980
  • 1
Столичните патриоти се пребориха за Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове
© Novini.bg/ Canva

Вчера Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове в столицата.

На 28 ноември 2022 г. общинските съветници от "Патриоти за София" (ВМРО) Карлос Контрера и Михаил Петров внесоха доклад с предложение да бъде определена рамка с конкретни взаимносвързани срокове.

Защо Мемориалът е важен? 

Мемориалът на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, наричана „Желязната“ или „Шопската“, е открит на 28 октомври 1934 г. от цар Борис III. Пред него се провеждат военни чествания, паради, помени и други тържества до Втората световна война. Състоял се е от три големи мраморни стени, разположени във формата на буквата „П“, на които са изписани имената на над 3000 загинали от двата полка в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Какво възпрепятства възстановяването на Мемориалът на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк досега?

След решение на Столичния общински съвет от 18.12.2014 г. за възстановяване на паметника, единственото, което се реализира до днес, благодарение на тогавашния военен министър Красимир Каракачанов, е че на 2 ноември 2017 г. бронзовият лъв, стоящ пред НВИМ, след продължително почистване и консервационно третиране бе върнат на автентичното си място на отново оформения хълм-градина. На Архангелова задушница, 4 ноември 2017 г., той бе осветен и открит с тържествена военна, църковна и градска церемония. В основата му се постави гилза с пръст от мемориала „Военна гробница – 1916“ в Тутракан. При овладяването на „непревземаемата” крепост, при която в жесток бой с румънските, сръбските и руските войски, помагащи на окупатора, там се самопожертват много войни от Желязната софийска дивизия, заяви пред Novini.bg адв. Михаил Петров. 

След поставянето на бронзовия лъв на Архангелова задушница, 04.11.2017 г., процедурата по пълното изпълнение от 18.12.2014 г. за възстановяване на паметника практически замира.

През 2018 г. обявеният Конкурс за проект за изграждане на Мемориала е прекратен от възложителя със странни обяснения.

Нов такъв е обявен от 15.05.2019 г. от гл. арх. Здравко Здравков. Изготвени са Обявление за конкурс за проект, ведно с утвърдена документация за участие в конкурса, Техническо задание за изработване на инвестиционен проект, Методика за оценка на конкурсните проекти и т.н. Проектите на участниците в процедурата не са представени пред обществеността, журирането не е в нормално едновременно запознаване на членовете с проектите и заседание на състава, не е публично, което се прави дори при процедура с тайно гласуване, каквото не е съвсем ясно как и дали се състояло. В журито изобилно са назначени щатни общински служители. Допуснат да участва е само 1 член от всичките 14 неправителствени граждански организации. В крайна сметка, без да се избере спечелил проект, гл. архитект с Решение от 25.02.2021 г., прекратява процедурата по провеждане на открит конкурс за проект за Изработване на проект за изграждане на Мемориал на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г. Причината е, че „изготвеното задание дава обща информация и насоки относно устройството и местоположението на територията“, както и че “заданието позволява творческо интерпретиране на архитектурното пространство около Националния дворец на културата, което предполага постигане на една съвършено нова съвременна визия“. Това „налага да бъдат прецизирани условията на обществената поръчка, с цел постигане на подходящо архитектурно и стилистично решение чрез експониране на историческата ценност в съвременната градска среда, като част от цялостната концепция на площада на НДК“. Основанието е чл. 110, ал. 1, т. 9 от ЗОП – (1) Възложителят прекратява процедурата с мотивирано решение, когато…. т. 9: са необходими съществени промени в условията на обявената поръчка, които биха променили кръга на заинтересованите лица.

Изключително общото Решение на СОС от 2014 г., позволяваше на администрацията да тупа топката до безкрай. Явно бяха решили да бламират това решение и да не предприемат нужното, докато не настъпи всеобщо отчаяние, което да отложи възстановяването на Мемориала.

Какво следва?

Вече е изготвено техническо задание, което трябва да се одобри от експертен съвет към гл. архитект. След това се съгласува с Министерство на културата и военното министерство. След това гл. архитект обявява конкурс идейни проекти, а след като такъв бъде избран е заложен и кратък срок по избиране на изпълнител по възстановяването. Предвидено е да се открие дарителска сметка, а средствата които не достигат, да бъдат предоставени от бюджета на Столична община. Така стегната във времеви рамки, процедурата има голяма вероятност да приключи до края на следващата година. Естествено, ще съблюдаваме за забавяния и ще предприемем нужното такива да няма.

Трябва да се отчете и приносът на патриотичните организации, които с гражданската си позиция спомогнаха възстановяването на Мемориала да бъда обща софийска кауза, разкри Петров. 

"Искрено благодаря на всички активно изразявали позиция, на всички общински съветници, подкрепили днес предложението ни, защото това е стъпка към запазване на културната и историческа идентичност на София. Дължим го не само на предците си, но и на следващите поколения", пише Контрера във Фейсбук.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
980 1

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.26 | 14:50

1
Интересно как се сетиха за това точно преди местните избори. Странно съвпадение, не? След изборите пак ще се забрави за още 4 години.

Добави коментар

Водещи новини