Наднормено съдържание на желязо и хром във водата на три свищовски села

  • 23 май 2023 10:12

  • 241
  • 0
Наднормено съдържание на желязо и хром във водата на три свищовски села
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Регионалната здравна инспекция във Велико Търново задължи водоснабдителното дружество за региона да осигури качествена питейна вода за три от селата в община Свищов, където е открито наднормено съдържание на желязо и хром.

След хроничния проблем със съдържанието на манган в питейната вода на свищовските села, които се водоснабдяват от местни водоизточници, последните изследвания на Регионалната здравна инспекция констатират над два пъти наднормено съдържание на желязо в питейната вода на село Българско Сливово. Няма здравословен риск, но се създават проблеми за работата на водоснабдителната система, коментира д-р Евгения Недева, директор на РЗИ - Велико Търново: 

"При наднормено съдържание на манган и желязо в тръбите прорастват определени видове водорасли и те запушват лумена на тръбите".

В питейната вода на Драгомирово и Совата е повишено съдържанието на хром.

Здравната инспекция е издала предписания до ВиК „Йовковци“ да осигури безопасна и чиста питейна вода за населението в трите села. С началото на активния земеделски сезон е констатирано и наднормено съдържание на нитрати във водата за свищовското село Овча могила. 

10 са селата в областта на воден режим, съобщава БНР.

Нитрати в питейната вода на три села в област Плевен

Последвайте канала на

Десислава Станева
241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини