Да изчистим природен парк "Пирин"

  • 27 юли 2012 07:39

  • 3754
  • 0
Да изчистим природен парк "Пирин"
©

Над 150 доброволци от цяла България започват от днес до 3 август почистване на защитени територия в Националния парк "Пирин".

Почистването на защитени територии е вече традиционно и се осъществява за 14-та поредна година, съобщиха организаторите от сдружение "За Земята". Тази година то се прави в Националния парк "Пирин" и е посветено на неговия 50-и рожден ден.

След две поредни години на Рила тази година маршрутът на планинските чистачи обхваща районите на хижа "Яворов", заслон "Кончето", връх Вихрен, хижа "Вихрен" и хижа "Синаница", уточниха от сдружение "За Земята".

Участниците ще се установят на лагер около всяка една от базите, от където ще тръгват на преходи, за да събират отпадъци по основните туристически маршрути. За втора поредна година почистването се провежда изцяло с помощта на дарения от широк кръг граждани, приятели, местни организации и фирми, които подкрепят дейностите на "За Земята".

Почистването не би било възможно без огромната подкрепа на Дирекцията на Национален парк "Пирин", заявиха от екосдружението. Организаторите припомниха, че от 1999 г. кампанията за почистване на защитени територии е обхванала всички национални паркове в България, като събраните и извозени извън териториите им отпадъци надхвърлят 60 тона.

Кампанията е уникална с това, че доброволците активно участват в процеса на разпределение на задачите и взимане на решения. Почистват се предимно труднодостъпни и алпийски терени от хора с природозащитно съзнание.

Последвайте канала на

БТА
3754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини