Найденов: Вероятни направления за контранастъпление са Запорожието и Херсон

  • 09 май 2023 11:20

  • 364
  • 0
Найденов: Вероятни направления за контранастъпление са Запорожието и Херсон
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Едно от най-вероятните направления за украинско контранастъпление е Запорожието. Там няма големи природни препятствия, нито големи градове, теренът е подходящ за движение на тежката техника. Оттам контраофанзивата може да се отправи на изток към Донецк или към бреговете на Азовско море. Другото е Херсон - в посока към Крим. Смята се, че има 90% готовност за контраофанзива. Около 40 000 военнослужещи ще са част от операцията. Това каза за "Твоят ден" бившият военен министър Ангел Найденов.

Според него в резултат на контраатака украинските части са освободили части от Бахмут.

"Около 19 000 деца, по данни на Киев, са били депортирани от окупираните територии. "Там тече насилствена русификация, гражданите са принудени да приемат руско гражданство. Хората се опасяват от привършване на стоки, лекарства, спиране на вода и електричество", заяви той. 

По думите му експерти определят района на АЕЦ Запорожие като рисков, а ядрена катастрофа би била причинена, ако реактор бъде ударен.

"Очакват се бойни действия в района, не се изключва случайно попадение в централата. Тя е в т.нар. "студен режим", в който е нужно голямо охлаждане на реакторите, а затова е нужно постоянно електрозахранване. Спирането на него или на привършване на дизеловото гориво, поставя централата пред възможен инцидент", посочи Найденов.

Той смята, че бюджетът за отбрана трябва да бъде увеличен, a технологичното изоставане води до незадоволително състояние на способностите на въоръжените сили.  

Последвайте канала на

Росица Валентинова
364 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини