От началото на годината: Повече пеленачета, по-малко аборти

  • 05 май 2023 15:49

  • 499
  • 0
От началото на годината: Повече пеленачета, по-малко аборти
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Повече новородени и по-малко аборти. Тази положителна тенденция отчитат данните на Националния център по обществено здраве и анализи за първите три месеца на тази година спрямо същия период на изминалата.

От началото на януари до края на март у нас са проплакали 12 550 пеленачета. За същото време миналата година броят им е бил 12 393. По традиция най-много бебета има в София – 3641, и Пловдив – 1676. Най-малко пък са новородените във Видин. Там на бял свят са дошли едва 38 деца. На дъното са също Ямбол и Разград, съответно с 42 и 52 пеленачета, пише Телеграф.

Ръст

Заедно с лекия ръст на новородени през първото тримесечие на 2023 г. отчитаме и леко понижение в броя на абортите. Прекъснатите бременности по желание от началото на годината са 2 12, а през изминалата година броят им е бил 2828. Реалната цифра е по-голяма, тъй като много от вписаните в графата „терапевтични аборти“ също се извършват по искане на бременната жена, а не по медицински показания. Въпреки това регистрираните като аборти „по желание“ намаляват.

Най-малко такива има в Монтана – едва 2. В Смолян и Разград пък има по 4 прекъснати бременности, а във Видин – 5. На другия полюс е София с 313. Тук по-голяма е изненадата в броя на абортите по желание, регистрирани в Пазарджик – 267. Това е повече, отколкото в редица по-големи градове като Бургас, Варна и Стара Загора, където има под двеста.

Отказан аборт на 14-годишна: случаят, който разтърси Полша

Негативно

Налице обаче са и негативни тенденции, като ръста на бременните деца. Общо 8 момичета под 15-годишна възраст са направили аборт в периода януари-март. По същото време миналата година броят им е бил едва 3. С три повече са и регистрираните смъртни случаи при деца до 1 година. През първото тримесечие на 2022 г. те са били 60, а през първото тримесечие на настоящата – 63. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини