Мече е най-новият обитател на зоопарка в Благоевград

  • 05 май 2023 10:49

  • 221
  • 0
Мече е най-новият обитател на зоопарка в Благоевград
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Мече се роди в зоопарка в Благоевград. Най-новият обитател на зоологическата градина се е появил на бял свят на 16 януари, но от няколко дни майката вече го извежда и извън бърлогата, каза за БТА директорът на зоопарка д-р Крум Попниколов. 

Веднага след раждането на мечето са предприети действия за отделяне на бащата – мъжкият мечок Борко от майката Калина. В природата женската и малкото нямат физически контакт с мъжкия, затова и веднага започна преработване на електропастира, за да има преграда между тях, посочи д-р Попниколов. Специално за мъжкия е изграден и басейн, който е в неговия участък. 

Майката е грижовна, каза директорът на зоопарка и допълни, че освен майчиното мляко, мечето получава и допълнително храна, подходяща за него. „Малкото познава околната среда добре, игриво е, майката е изключително грижовна, за нас това е една голяма радост“, каза още д-р Попниколов. Полът на мечето все още не е ясен, но предположенията са, че най-новият обитател на парка е мъжки. 

От община Благоевград съобщиха, че днес кметът Илко Стоянов е направил оглед на обновеното пространство за мечките и изградения електропастир и басейн за мъжкия. Предстои да бъде извършен ветеринаромедицински преглед, предаде БТА. 

В зоопарка в Благоевград има над 300 броя животни, в това число и птици, като за тях се полагат всички необходими грижи. Те имат индивидуални ветеринарно-медицински картони, както и утвърдени индивидуални хранителни дажби според вида. 

Старозагорският зоопарк се сдоби с почти 20 нови обитатели

Последвайте канала на

Десислава Станева
221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини