След 126 дни плаване: Полярният ни кораб се завърна във Варна

  • 02 май 2023 14:01

  • 613
  • 0
След 126 дни плаване: Полярният ни кораб се завърна във Варна
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

След 126-дневно плаване научно-изследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се завърна във Варна. Това е първият български кораб, достигнал до остров Ливингстън, Антарктика.

Стотици варненци дойдоха на Морска гара, за да посрещнат плавателния съд след края на неговата историческа мисия. В официалната церемония по посрещане се включиха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и други висши офицери, областният управител Марио Смърков, кметът на Варна Иван Портних и др., предава "Дарик".

Военният научно-изследователски кораб взе участие в 31-та Национална антарктическа експедиция, като достави на Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ строителни материали, необходими за изграждането на новия лабораторен блок, както и 50 тона товари за испанските бази. На борда на кораба се проведоха и първите български научни изследвания в Южния океан.

„Трудности нямаше. Свършихме толкова работа, както в науката, така и в логистиката, колкото 3 експедиции, ако го карахме по стария стопаджийски начин да се молим някой да ни вземе и да ни закара до там”, заяви председателят на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции проф. Христо Пимпирев. Той окачестви проведената 31-ва полярна експедиция като отлична. 

„Родната земя е нещо прекрасно. Горд съм, че отново съм на Морска гара. Екипажът ми е цял, без никакви произшествия”, сподели капитан II ранг Николай Данаилов след като стъпи на варненския бряг. Той добави, че е доволен от изпълнените основни и допълнителни задачи.

Екипажът на първия военния научноизследователски кораб демонстрира изключително висок професионализъм по време на плаването до Антарктида и обратно, изтъкна началникът на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Той отбеляза, че всички задачи са били изпълнени в пълен обем, извършени са и ред допълнителни дейности.

След период на възстановяване на 39-годишния вече плавателен съд, през лятото са планирани учебни плавания на кораба за практика на курсанти и студенти. Вероятно 67-метровият кораб ще участва и в две военноморски учения, ще изпълнява и специфични задачи от командването на ВМС, тъй като има уникални навигационно-хидрографски способности.

Корабът "Св. св. Кирил и Методий" пристига във Варна

Проф. Пимпирев разкри, че следващото плаване до Антарктида ще започне през ноември. Догодина или през 2025 г. се очаква полярният ни кораб да плава и до Северния полюс.

„След появата ни в Южното полукълбо и Антарктика вече ни търсят за транспорт на гориво и материали. Вече имаме нещо, с което да печелим”, отбеляза полярник №1 на България.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
613 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини