Хиляди вярващи почетоха мощите на св. великомъченик Георги Победоносец в храма "Св. София"

  • 27 април 2023 19:54

  • 518
  • 5
Хиляди вярващи почетоха мощите на св. великомъченик Георги Победоносец в храма "Св. София"
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Хиляди вярващи почетоха днес мощите на св. великомъченик Георги Победоносец, които вчера пристигнаха в София и бяха тържествено посрещнати и поставени за поклонение в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия", съобщиха от Софийската митрополия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, Софийската епархия посрещна вчера частица от дясната ръка на св. великомъченик Георги Победоносец, която се покои в храма "Св. великомъченик Георги Победоносец" в град Нигрита, край Серес (Северна Гърция). Храмът е специално построен в негова чест и памет. Светинята ще остане за поклонение в България до 7 май.

От рано тази сутрин край древния храм се изви дълга опашка от вярващи, дошли да почетат светеца - воин, чиято памет Църквата тържествено ще чества на 6 май.

Мощите на Свети Георги ще гостуват в Лозен, Църногорския манастир, Брезник и Перник

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит в храма бе отслужена архиерейска литургия. Тържествената богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на патриарха.

Заедно с него в службата участваха: протопрезвитер Георгиос Келембекис - предстоятелят на храма "Св. Георги" в град Нигрита, Гърция; архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия; свещеник Василиос от Гърция; ставрофорен иконом Кирил Дидов; ставрофорен иконом Антоний Алексиев; иконом Гоце Делчев; иконом Дилян Цветков; протойерей Лъчезар Попов - председател на храма; протойерей Георги Янъков; протойерей Живко Лозанов; протойерей д-р Сава Кокудев; протойерей Васил Танев; свещеник Атанас Забаданов; свещеник Георги Марков и дяконите - протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Юлиян Периклиев.

Църковните песнопения бяха изпълнени от дякони и певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

Празничната служба бе уважена от кмета на гръцкия град Нигрита Атанасиос Масларинос и от гръцки зографи, който работят за български храмове и манастири.

В раннохристиянския столичен храм миряни от цялата страна се стичаха, за да се поклонят на раннохристиянския светец, който продължава и до днес да прави чудеса, и да бъде горещ застъпник на искрено вярващите християни пред Бога.

Богомолците непрестанно прииждаха, чинно изчакваха реда си, покланяха се на десницата на св. Георги и вземаха за благословение на дома си благоуханно памуче, докоснато до светата частица.

В края на богослужбата епископ Поликарп освети празнично, благоукрасено коливо (варено, подсладено жито), което бе раздадено на присъстващите.

С пастирско слово владиката се обърна към богомолния народ: "Св. Георги с частица от неговите свети мощи е сред нас, за да ни благослови и духовно да ни укрепи, за да бъдем в нашите дни и живот достойни и предани Христови чеда, следващи примера на светостта... Радостни сме, и сме благодарни на Бог, че ни удостои св. великомъченик Георги в навечерието на неговия празник да бъде сред нас. Радостни сме, че така целокупно сме пред лицето на Бога, на светиите му, и че Господ изпраща Своето благословение чрез св. Георги да укрепва сърцата ни във вяра, надежда и любов, и най-вече в мир. Нека прекланяйки се пред мощите на св. Георги, да получим потребното за спасение и вечен живот живот, а другото което ни е необходимо - Бог го знае, да го дарува на всеки. Нека търсим Божието царство, за да получим онова, което на всеки е потребно, за да бъде здрав и радостен в своите дни".   

Частицата от мощите на св. Георги ще остане в храма "Св. София" до петък следобед и след това ще отпътува за село Горни Лозен, където ще бъде поставена за поклонение в храма "Св. Атанасий".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
518 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
СЕМКАТА

2023.04.27 | 21:34

5
НА ТОЯ ИЗ РОД! ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЛИЧИ!
УБИЙСТВОТО НА БОГ

2023.04.27 | 21:30

4
СЕ НАКАЗВА ЕДИНСТВЕНО И САМО СЪС С М Ъ Р Т!
ИЛИ ИСКАТЕ ДА ДЕЛИТЕ

2023.04.27 | 21:29

3
ТОЯ СВЯТ С ИЗ РОДИТЕ, ДОКАТО ВИ ВИДЯТ СМЕТКАТА? :)
ИЗ РОДИТЕ

2023.04.27 | 21:27

2
НА КО ПЕЛЕТО МРЪСНО ГЕОРГИ, ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В ЯРМА! ПО НАЙ-ЖЕСТОКИЯ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН.
БЪЛГАРИТЕ

2023.04.27 | 20:38

1
ИСКАМ ВСИЧКИТЕ И БЕ БЕТАТА, ДА СЕ НАБИЯТ НА КОЛ!

Добави коментар

Водещи новини