Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

  • 12 април 2023 07:21

  • 289
  • 2
Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката
©
Слушай новината Слушай новината

На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Авиацията е теория и практика на полета на летателен апарат в атмосферата, а също съвкупно название на свързани с тях видове дейност. Космонавтиката е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати.

Принос в теорията и практиката на полета внася германският учен Ото Лилиентал. Между 1891 и 1896 г. той проектира, построява и облита няколко планера. На 17 декември 1903 г. се извършва първият успешен полет на самолет от американските механици Братя Райт с двигател с вътрешно горене, работещ с авиогориво.

Акцент в програмата на Музея на авиацията ще бъдат българските разработки, летели в Космоса. За да проверят дали са подготвени за космически пътешествия, най-любопитните от гостите през целия ден ще могат да тестват пространствената си ориентация с моножироскоп. Атракционът е единственият подобен в България и наподобява уред за изпитване на астронавти и пилоти, който извършва разнопосочни движения по три оси.

По случай Международния ден на авиацията в авиобаза Безмер обявен ден на отворени врати. Посетителите ще имат възможност да разгледат модернизираните самолети Су-25, стрелково въоръжение, екипировка, специална и самолетообслужваща техника, информират от Министерството на отбраната на своя сайт.

Авиобаза Безмер отваря врати за деня на авиацията

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
289 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.12 | 08:47

1
В БГ е най-развит парашутизмът.
браво

2023.04.12 | 09:33

2
а това е така защото великите пилоти са връзкари и колкото са по опитни са все мъртви пребили се със спортни самолетчета

Добави коментар

Водещи новини