Водата в 10 села в Монтанско е негодна за пиене

  • 10 април 2023 08:53

  • 376
  • 0
Водата в 10 села в Монтанско е негодна за пиене
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Водата в 10 населени места в област Монтана не е годна за пиене. В селата Кобиляк, Громшин и Бели брег в община Бойчиновци е негодна за пиене поради високата концентрация на арсен.

Там живителната течност се доставя на хората с водоноски. При изследвания през миналия месец е установено, че водата в селата Златия, Разград, Игнатово и Ботево в община Вълчедръм е с високо съдържание на манган и заради това не е годна за пиене.

С манган над нормата е и водата в селата Долно Линево и Станево в община Лом. В Село Бъзовец в община Вълчедръм са открити нитрати над нормата.

Според Лора Филипова от РЗИ за село Кобиляк стойността на арсена е 12 микрограма на литър при допустими 10.

Отпада забраната за ползване на вода за пиене в село Сърница, община Минерални бани

"За село Бъзовец нитратите са 119 милиграма на литър при норма 50 микрограма - почти два пъти над нормата. За село Долно Линево резултатът е 53 микрограма на литър при норма 50. За селата от община Вълчедръм - Разград, Златия, Ботево, Игнатото и Станево резултатите показват средно около 85 микрограма на литър", обясни тя за Нова телевизия.

По думите ѝ чешмяната вода при тези показатели може да причини интоксикация на организма или неврологични заболявания. "Регистрираните чревните инфекции нямат връзка с качеството на питейната вода. на всяко тримесечие събираме данни за водата. Водоснабдителните организации носят отговорност за осигуряване на безопасна и чиста питейна вода", обясни Филипова. 

В община Бойчиновци съобщиха, че има открит нов водоизточник, но се чака узаконяване и пускане на водата.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини