Ниско за сезона е нивото на Дунав при Лом

  • 31 март 2023 09:31

  • 215
  • 0
Ниско за сезона е нивото на Дунав при Лом
© pixabay (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ниско за сезона е нивото на Дунав при Лом през последните дни, съобщиха от хидрологичната станция в града. Днес е измерена кота от 367 сантиметра над морското равнище, като спадът за последните 24 часа е девет сантиметра.

Нивото е добро за корабоплаване, но е под характерните за края на март и началото на април високи стойности. Водата се е отдръпнала на разстояние от дигите и по брега има големи ивици земя.

Първият за сезона круизен кораб акостира край Русе

На 13 април 2005 година Дунав при Лом достигна най-високото си ниво в историята на измерванията в града – 975 сантиметра над морското равнище. Тогава реката излезе от коритото си и заля крайречни квартали на Лом, гори и обработваеми земи около града. В следващите години отново имаше критични ситуации и изграждане на временни защитни диги през март и април на някои места в Лом, но в последните няколко сезона реката не вдига толкова нивото си и не се налага вземане на мерки. Преди десетина години в района на дунавския парк в Лом беше изградена висока стена, която трябва да гарантира защита и при по-високи нива на реката. Сега водата е далеч от ръба ѝ и рибари от Лом хвърлят въдици от ниската част на дигата, предаде БТА. 

Последвайте канала на

Калина Христова
215 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини