Министър Тодоров се срещна с директорката на Националната библиотека на Нигерия

  • 27 март 2023 18:07

  • 388
  • 2
Министър Тодоров се срещна с директорката на Националната библиотека на Нигерия
© МК
Слушай новината Слушай новината

Министърът на културата Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и се срещна днес с директорката на Националната библиотека на Нигерия професор Чинуе Ануноби. В срещата взе участие и директорката на Националната ни библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Красимира Александрова.

Професор Чинуе Ануноби и водената от нея делегация са в страната ни за първи път по покана на техните колеги от Националната ни библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и нейния директор доц. д-р Красимира Александрова. Тя посочи, че при това първо посещение на колегите й от Нигерия заедно са започнали конкретна работа по подписването на Меморандум за сътрудничество между националните ни библиотеки. Доц. д-р Красимира Александрова сподели още, че заедно с колегите си са дискутирали различни аспекти от съотвеното законодателство, свързано с дигитализацията, а в програмата на утрешния ден е предвиден уъркшоп за опазване на книжовното наследство. 

Министърът на културата се срещна с посланика на Испания

Министър Тодоров приветства гостите с добре дошли в страната ни и изрази увереност, че визитата им не е случайна, като цитира старата българска поговорка, според която книгата е прозорец към света. По думите му това бе доказано в България и през последните години, когато бяхме затворени заради пандемията от Ковид-19. «Аз съм един от хората, които бяха буквално спасени от книгата», изтъкна министър Тодоров и разказа как в момента, в който Националната ни библиотека частично е отваряла отново вратите на читалните си, той е бил всекидневен техен посетител. Министър Тодоров каза още, че точно сега, когато гледаме към бъдещето, е особено важно да продължим процеса на обновление и на дигитализацията на библиотеките. «Имаме специален план, който включва и Националната ни библиотека», каза министърът на културата и допълни, че страната ни е минавала през много изпитания в последните 140 години, изпитала е много кризи, които са водили до загуба на национална памет. «Възстановяването на тази памет винаги е започвало от библиотеките», подчерта министър Тодоров. По думите му дигитализацията е изключително важна, защото има хора, които нямат възможност да отидат физически в библиотеките, но разполагат с интернет и така могат да разполагат с цялото писмено наследство. 

Професор Чинуе Ануноби благодари на министър Тодоров за топлото посрещане, което е получила в страната ни и изказа възхищението си от начина, по който българите уважават историята си, пазят я и я предават на идните поколения. «Всъщност Вашите спомени са в библиотеката», каза проф. Ануноби. Тя сподели, че е впечатлена от факта, че Националната ни библиотека разполага и с външни хранилища. «Това е свидетелство за ангажираността на правителството Ви, на държавата Ви, с каузата на библиотеките», сподели директорът на Националната библиотека на Нигерия. Тя посочи, че е впечатлена и от факта, че вече имаме дигитализирани над 400 000 единици и смята, че технологиите в библиотеката ни са на високо ниво. Специални благодарности изказа и на посланика ни в Нигерия Янко Йорданов, който е спомогнал за контакта между двете национални културни институции. «Щастливи сме, че вече имаме това сътрудничество вече две години и като резултат от него вече е реалност нигерийският кът в Националната библиотека на България», допълни проф. Ануноби. Тя добави, че през следващата година ще се навършат 60 години от основаването на Националната библиотека на Нигерия и се надява да отбележим тази годишнина заедно.

През юли 2021 г. Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" откри кът на Националната библиотека на Нигерия. Идеята e част от дългосрочното виждане за мисията на библиотеката, като притегателен център за посетители и читатели. В новооткрития кът на Нигерия са книги, дарени от Националната библиотека на африканската държава - Националната библиография на Нигерия за няколко поредни години, Наръчник за депозита и международните издателски стандарти в Нигерия, книги за историята, географските и природните забележителности на най-многолюдната африканска държава.

Националните библиотеки, призвани да опазват книжовното наследство на страната си, днес работят заедно, в сътрудничество за съхраняване на световното културно наследство.

Филип Епитропов
388 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
АААА

2023.04.24 | 11:56

2
Тоз е страшен смешник!
Новини бг

2023.03.27 | 19:07

1
МРЪСНИ ГАДОВЕ. ЗАЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ КОМЕНТИРА ПОД СТАТИЯ ЗА ИЗРАЕЛ? ВИЕ ГАДНИ СОРОСОИДНИ К У Р В И ЛИ СТЕ?

Добави коментар

Водещи новини