Български гастарбайтери спят пред посолството в Швеция

  • 23 юли 2012 06:35

  • 2059
  • 3
Български гастарбайтери спят пред посолството в Швеция
©

18 българи лагеруват пред българското посолство в Стокхолм, защото нямат пари да се приберат у дома.

Около 200 българи, берачи на ягоди и боровинки, са били измамени с предложение за работа в Швеция. Мераклиите тръгнали на гурбет с обещанието за осигурена работа. Когато пристигнали в скандинавската страна, разбрали, че работа няма.

Българското посолство в Швеция е в тесен контакт с полицейските и социалните служби на Стокхолм и търси решение на проблема с българските граждани, пристигнали в Кралство Швеция без трудов договор. Това съобщиха от Министерството на външните работи, цитирани от "Монитор".

Малка част от гурбетчиите успели да се приберат с помощта на роднини, които им изпратили пари за билет. Районният съвет в Стокхолм им е предоставил автобус, където да се подслонят. От мисията ни в шведската столица дават храна и вода 2 пъти дневно на бедстващите ни сънародници, но не могат да им окажат финансова помощ. Процедурата в подобни ситуации била близки на бедстващите да изпращат пари. Тези, които искат помощ от посолството, попълват декларации, с които се задължават да възстановят средствата след пристигането си в България.

“Вече успяхме да помогнем на част от хората, като им осигурихме билети до България. Надяваме се, че всички ще се върнат у дома”, коментира ситуацията  пред шведското електронно издание thelocal.se Татяна Петрова от българското посолство.

Вчера 6 души са се върнали в родината, очаква се още 9 да отпътуват днес. Миналата събота сутринта 9 от общо 31 ромски берачи от община Трън са се прибрали по домовете си. Деветимата гурбетчии са тези, които са стигнали до посолството ни в Стокхолм, с останалите дипломатите ни нямат връзка.

Връщането на работник е струвало 250 евро - 200 за самолетен билет до Белград, останалите са предвидени за храна и транспорт до родните им места. Община Трън е поела разноските по връщането на гражданите си, като те от своя страна са обещали, че ще възстановят сумата.

Разследващите в Швеция не уточняват дали измамените 200 души са свързани с 43-годишния български гражданин, арестуван миналия четвъртък по подозрения, че е примамвал други българи да дойдат в Швеция с обещание за заплата, дом и работа.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2059 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
SNG

2014.01.23 | 20:55

3
Докога нашите цигански "сънародници" ще ни позорят по света?То не беше в Норвегия,Белгия,Холандия,Германия.... Не искам в Европа-Българин да се отъждествява с мазния прост мангал!

2012.07.23 | 16:26

2
аааа нееее. не ги връщайте,задръжте ги!!! община Трън няма да може да си оправи водопровода,но ще си прибере мангалите,които ще продължават да плячкосват!
кокодрило

2012.07.23 | 11:16

1
Ами добре, че на снимката ясно се вижда за какви точно "българи" става дума, затова "политкоректно" ги наричат с евфемизма "български граждани", и властите си крият главата като щрауси, ама на хората им е много ясно за какво точно става дума...хахаха!!!

Добави коментар

Водещи новини