През последните години валежите в Търговищко са по-малко като времетраене и количество

  • 22 март 2023 11:54

  • 147
  • 0
През последните години валежите в Търговищко са по-малко като времетраене и количество
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

През последните години в Търговищко валежите са по-малко като времетраене и количество. В допълнение, те са твърде неравномерни и с по-малко стопанско значение. Това каза за БТА Красимира Стойчева – ръководител на Метеорологичната обсерватория в областния град по повод днешния Световен ден на водата.

В Търговище метеорологични наблюдения се извършват от 1899 г. Първоначално станцията тук е създадена като валежомерна, а от 1951 г. е климатична. За кратко, през 80-те години на миналия век, е преобразувана в синоптична станция с 24-часов режим на наблюдения. Тук се събира и обработва метеорологична информация от три климатични станции,  агростанцията в Търговище  и осем валежомерни станции.

Метеорологът допълни, че се наблюдава трайна тенденция за намаляване на валежите от дъжд и сняг в региона. Пример са последните зимни месеци, през които са отчетени няколко снеговалежа, но снежна покривка се е задържала за кратко време. В края на януари образувалата се покривка е между 2 и 3 см, а при валежа от началото на февруари – 4 см. И тук валежите са незначителни и без особено стопанско значение. 

В област Търговище валежомерни станции има в различни населени места на петте общини. Те са в Антоново и в селата Дралфа, Гърчиново, Врани кон, Преселец, Вардун, Надарево и Стеврек, уредите за отчитане на валежите се обслужват от хидрометеорологични наблюдатели, обясни още Стойчева.

От обсерваторията добавиха, че на 22 март всяка година след 1993 г., по инициатива на ООН, се отбелязва Световният ден на водата. Целта му е да привлече вниманието на хората към значимостта на проблемите с водите, които се потребяват за питейно-битови и други цели. През 2023 г. кампанията е под надслов „Да ускорим промяната. Стани част от промяната, която искаш да видиш в света”.

В Световния ден на водата в Търговищко времето е облачно, температурата е 9 градуса, превалява слаб дъжд. За утре синоптиците обещават слънце и повече топли часове. 

Проф. Рачев: Вторник и сряда ще са дъждовни

Десислава Станева
147 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини