Арт консултант: Ако намерената у нас картина на Полък е автентична, може да струва над 50 млн. евро

  • 22 март 2023 08:52

  • 729
  • 1
Арт консултант: Ако намерената у нас картина на Полък е автентична, може да струва над 50 млн. евро
© БТВ

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък бе открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на „Европол“.  

Твърденията са, че струва 50 милиона евро. Ако е автентична обаче, може сумата да е още по-голяма, каза в "Тази сутрин" арт консултантът Десислава Зафирова.

Прокуратурата се зае с картината на Джаксън Полък

Тя обясни, че нито една галерия в света не може да потвърди това освен фондацията „Джаксън Полък“. Към тях трябва да се подаде заявка и да се направи експертиза, която ще е и безплатна.

„Този художник се търгува на цени между 50 до 100-150 милиона евро. Има продадена такава картина и в момента е притежание на Австралийската национална галерия. Неговите картини са притежание по-скоро на големи музеи, в които се разполагат зали специално за изкуство“, добави Зафирова.

Картината, намерена у нас, се предполага, че е същата, въртяла се на пазара у нас.

„Предполагам, че става въпрос за същата картина, която наскоро се въртеше сред колекционери в България. Експертиза за автентичност може да бъде дадена само и единствено от фондацията на художника", добави Зафирова.

Една открадната картина може да се идентифицира в специален регистър.

„Интерпол го следи и много лесно може да бъде проверена тази картина дали е открадната и да се установи буквално за часове, ако тя е открита, както се твърди в края на февруари. До този момент тя вече трябва да бъде идентифицирана“, добави експертът.

Радина Лазарова
729 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.22 | 09:26

1
Краварското изкуство е лайняно. Нищо чудно, че се разпадат.

Добави коментар

Водещи новини