Село Бели бряг изчезва от картата на България заради разширен въгледобив

  • 17 март 2023 14:13

  • 904
  • 3
Село Бели бряг изчезва от картата на България заради разширен въгледобив
© Novini.bg/ Canva

Несигурност – пред това са изправени жителите на село Бели бряг, намиращо се само на няколко километра от най-големия въгледобивен комплекс "Марица-изток". Останали са само 40 души, които всеки момент очакват да бъдат изселени от домовете си заради разширения въгледобив.

Тоньо живее в Бели бряг, откакто се е родил. С години наблюдава как багерите напредват и изяждат по пътя си обработваеми земи. А сега и селото трябва да изчезне от картата на страната

Тоньо вече е продал родния си дом на предприятието. "Аз съм продал къщата на мините. Две години бяхме в гратисен период, а миналата година през март изтече. Сега съм под наем, защото имотът вече е на "Марица-изток". Наемът е според оценката на къщата. Преди беше по-нисък, сега не е, плащам 206 лв.", обясни Тоньо Иванов.

НСИ: Селското население е с песимистични нагласи за икономиката, в градовете - с по-позитивни

Той ни разхожда из селото и признава, че животът тук е много труден, няма инфраструктура, няма откъде да си купят и хляб. Споделя, че моментът, в който е заключил катинара на дома си завинаги, не му дава покой.

"Много е трудно, защото тук си бях създал стопанство, гледахме крави, но така се случи, всичко продадох", жалва се мъжът.

В селото мирише на дим, но не от комините на къщите, а от ТЕЦ-овете. Местните се опасяват, че багерите приближават селото, защото добивът на въглища се е увеличил, заради повишения износ на въглища извън страната. 

"Напоследък добивът се премести насам, сутрин не се диша, все едно, че серен диоксид го изсипват отнякъде", коментира Янко.

Мъжът е от малкото хора, които отказват да продадат къщата си, защото не е доволен от цената, която дават оценителите от минодобивната компания. "Цената, която ми предлагат, не ми харесва по простата причина, че не е адекватна на това, което в момента мога да купя на пазара", споделя той.

И ако една част от къщите вече са рухнали, други са продадени и заключени, то има и такива, които вече са изравнени със земята. Жители обясняват, че има 50 съборени къщи, разрушени и извозени в мините.

Екип млади актьори и хора на изкуството си поставят за мисия да помогнат гласът на хората от Бели бряг да бъде чут. Те създават театралната постановка – "Земя на копнежи."

"Историята е за едно измислено село с едни измислени хора, надяваме се, че публиката може да се припознае, идеята е в българската публика да разбере, че това нещо се случва в България, тази година ще бъде изселено село Бели бряг", разказа актрисата и драматург Димитра Канева.

В центъра на селото некролозите на автобусната спирка напомнят за миналото на Бели бряг, когато тук е кипял живот. Занапред хората продължават да гледат багерите, които все повече приближават Бели брег и се подготвят за най-тежкия момент – заличаването на селото. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Иван Ставрев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
904 3

Коментари 3

Добави коментар

2023.03.17 | 18:20

3
Тези замърсители на планетата със серен диоксид, не само че унищожават природата, но унищожават физически и градове и села. На всичкото отгоре държавата плаща милиони неустойки за замърсяването от парите на същите тези хора, които затриват. После населението намалявало. Защо ли господа управляващи и олигарси? Но на вас за това не ви пука.
Евгений Енев

2023.03.17 | 14:45

2
Това добра новина ли е ? Кой ще отговори ?
Евгений Енев

2023.03.17 | 14:45

1
Това добра новина ли е ? Кой ще отговори ?

Добави коментар

Водещи новини