Щъркели отново свиха гнездо на камбанарията на църквата в Банско

  • 15 март 2023 10:50

  • 515
  • 1
Щъркели отново свиха гнездо на камбанарията на църквата в Банско
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

И тази пролет щъркеловата двойка, свила гнездо на върха на камбанарията на храм „Света Троица“ в Банско, се завърна, за да отгледа своите рожби там. Завръщането на щъркелите е очаквано от жителите на града, разказа Георги Ангелов, който от три години е сред групата мъже, които бият камбаните за всеки празник. 

Щъркелите са се завърнали преди броени дни, а пристигането им в планинския град е било посрещнато с много радост и вълнение, особено от децата. Минавайки покрай храма, Георги Ангелов видял група ученици от Начално училище „Свети Паисий Хилендарски“, които са изразявали шумно и по детски вълнението си от завръщането на щъркелите, разказа той. 

Щъркелова двойка свива гнездо на върха на камбанарията от десетилетия. Възрастни хора на повече от 70 години разказаха пред репортер на БТА, че още от детството си помнят дългокраките предвестници на пролетта, които обитават върха на кулата. 

Георги Ангелов е може би най-близо до щъркеловото семейство, а през изминалите три години той е човекът, който качва на върха на камбанарията храна за птиците в студените дни. През 2020 г. природата поднася изненада – обилен сняг през пролетта. Тогава местни хора реагират, че щъркелите нямат храна, а рибари и собственик на рибарски магазин в града осигуряват риба, която Георги доставя до дома на щъркеловото семейство.

Първият щъркел долетя в Хасковско

Това се повтаря и през следващите няколко години. Тази година отново се очаква захлаждане, но хората винаги се отзовават и при необходимост ще бъде осигурена риба за щъркелите, каза Ангелов. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
515 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.15 | 11:40

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини