ЕК предлага да защити потребителите с фиксирана цена на тока

  • 15 март 2023 10:19

  • 263
  • 2
ЕК предлага да защити потребителите с фиксирана цена на тока
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Потребителите на ток в ЕС ще получат нови права, които ще им позволят да сключват договори на фиксирани цени, а в същото време да имат по няколко или комбинирани договори. Благодарение на по-големия избор, ползвателите ще имат възможност за защита чрез дългосрочно гарантирани цени да се защитят от внезапните ценови шокове.Тези промени се съдържат в предложената от Европейската комисия промяна на структурата на пазара на тока.

Енергийният експерт Иван Хиновски определи новата енергийна политика като помъдряла. "Това ще доведе до успокояване на енергийните пазари. Този нов модел не променя радикално пазарния модел на Европа, но ще доведе до създаване на условия на дългосрочни инвестиции. Основният проблем са краткосрочните договори", смята той. 

По думите му битовите потребители на свободния пазар е политическо решение на ЕК, което България отлага. "Свободният пазар дава чувството за обективност при определяне на цените. От това, че се налагат по-високи цени на електроенергията, на един бъдещ регулиран пазар ще бъдем защитени, защото ще знаем каква ще е цената месеци напред. До актуализация на нормативната уредба, не очаквам промяна в цените на тока и парното", заяви пред Нованюз Хиновски. 

Според собственика на малка разпределителна уредба край Мездра Тони Йорданов има задължителна продажба на електроенергия на пазарна цена на търговец. "От него, плащайки си таксите, на друг мой обект трябва да си закупя ток, плащайки такси на РЕП. Би трябвало обаче да можем произвеждайки ел. енергия да можем да захранваме нашите си обекти с минимална такса за преносната и разпределителната мрежа. Може да се договрим директно с потребители за продажба на ток, с минимални такси или да се изграждат локални разпределителни мрежи", предложи той. 

ЕС постигна споразумение за ограничаване на енергийното потребление

Десислава Станева
263 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.15 | 11:41

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
А КОЙ ЩЕ ЛАПА

2023.03.15 | 11:29

1
ПЕЧАЛБАТА ПРИ ФИКСИРАНА ЦЕНА ПАК? МРЪСНИ С В ИНЕ!

Добави коментар

Водещи новини