Строят паметник на генерал Никола Иванов в родния му Калофер

  • 13 март 2023 13:59

  • 379
  • 0
Строят паметник на генерал Никола Иванов в родния му Калофер
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Паметник на генерал Никола Иванов ще бъде изграден в родния му град Калофер.

По случай 110 години от Балканската война на площад „Христо Ботев“ в града бе направена първа копка на бъдещия монумент. Идеята за изграждането му е на членовете на Сдружение „Калоферски стопани“. Бъдещият паметник е записан в регистъра на военните паметници.

За построяването му са нужни 120 хиляди лева, като половината са осигурени от Министерството на отбраната, а 20 хил. лева са дарени от Община Карлово.

Председателят на Общински съвет - Карлово Доньо Тодоров, припомни живота и делото на генерал Никола Иванов. Той е роден на втори март 1861 г. в семейство на занаятчии в Калофер. Учи в Калоферското училище при даскал Ботьо Петков, в Априловската гимназия в Габрово и в Императорския лицей „Галата Сарай“ в Цариград. Завръща се в родния си град по време на Руско-турската война и преживява опожаряването на Калофер. След края на войната се включва в Българската армия, завършва Военно училище в София, а по-късно и Николаевската генералщабна академия в Санкт Петербург. Участва в Сръбско-българската война и Балканската война. През 1913 година генерал Никола Иванов е начело на Втора българска армия, която превзема Одринската крепост, сочена за непревземаема от германските инженери, изградили укрепленията, посочи Тодоров. Атаката започва на 11 март и приключва на 13 март, когато българските полкове един по един падат укрепителните линии, предава БТА.

Калоферските гайдари с принос към културното наследство

Преди обед конен взвод на полковник Генко Мархолев, също калоферец, нахлува и пленява командващия крепостта Шукри паша. Тази битка слага край на Балканската война. До днес във военната теория битката при Одрин се дава като пример за сътрудничество и синхрон между различните родове войски, в случай между артилерията, пехотата и авиацията, коментира Тодоров.

През Първата световна война поради несъгласие с политическото ръководство на армията генерал Николов е отстранен от военните действия, а след войната е пенсиониран. През 1939 година с указ на цар Борис Трети е удостоен с най-високия чин в българската армия – генерал.

Разбирайки за инициативата на калоферското сдружение, застанахме безусловно зад нея, подчерта кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. По думите му паметникът е признание за една голяма личност, оказала влияние в следосвобожденска България.

На церемонията присъстваха полковник Димо Гюдженов, началник щаб на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Стоян Бозуков, председател на Инициативния комитет за изграждането на паметника, скулпторът Георги Балабанов, автор на монумента, представители на местната власт, културни институции, военнослужещи, граждани.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини