Какво показват проверките на БАБХ?

  • 13 март 2023 08:42

  • 770
  • 1
Какво показват проверките на БАБХ?
© Pixabay

Проверки на Българска агенция по безопасност на храните в цялата страна.

В супермаркет в Благоевград, бТВ заедно с екип на Българска агенция по безопасност на храните направи изненадваща проверка.

Проверява се всичко от плодовете и зеленчуците, при които се следи за качество и страна на произход, през пакетирани храни, млечни продукти и месо. Успоредно с проверяващите, д-р Калина Милушева избра произволно продукти в потребителска кошница, за които ще изискват допълнителна информация и документи  за етикетиране на български език, страна на произход и качество.

“При всяка проверка, едното нещо, което се извършва в обектите е проследимост, за да сме сигурни, да гарантираме на потребителя, че продуктът, който достига до трапезата му е безопасен”, каза началникът на отдел “Контрол на храните” в Благоевград д-р Калина Милушева.

Особено внимание проверяващите обръщат на витрината с охладените меса в търговския обект, като експертите съветват клиентите, когато пазаруват да изискват информация за месото, което купуват, за годността, както и за произхода му. Служителите в магазините са задължени да предоставят тази информация.

“В момента на извършване на проверката в обекта, не установяваме нарушения. Пилешките продукти, червеното месо и субпродуктите, за сега са с етикети, с необходимата информация, придружени с документи, етикетирани са в срок на годност и реализация”, добави  пред бТВ д-р Георги Томов.

Д-р Антоанета Кирова провери витрината с млечните продукти, които се оразмеряват на място. 

Проверките показват, че търговците подвеждат потребителите с фалшиви промоции.

“Произволно избрахме един вид сирене, чиито етикет да проследим, от което е видно, че продуктът е в срок на годност, с необходимата маркировка на етикета, даваща пълна информация за съдържанието на млечния продукт, и че той е сирене. Правилно са обозначени, в момента няма продукт с повишено водно съдържание, или имитиращи продукти”, каза д-р Антоанета Кирова.

На топлата витрина в обекта се предлагат кюфтета и пилета, изпечени на грил. При тях проверяващите следят за нивото на термичната обработка. С контролен, калибриран термометър се проверява, дали е достигната достатъчна температура в центъра на продукта.

“На кюфтето, което е извадено сега, температурата е 79 градуса, при норма 74, което означава, че в норми е постигната термичната обработка. На едно от целите пилета, също измерихме контролно температурата, термометърът отчете 76 градуса, което е в норма”, каза инж. Ана Кацунова.

Проверяващите приключват проверката, след като са видели и всички документи, изискани от управителя на обекта. В хода на проверката, проверяващите забелязват теч на една от колоните в магазина и корозия на един от рафтовете. 

“Това, което открихме като нарушение, не касае пряко храните, но ще бъде издадено предписание, да се отстранени. Относно продукцията нямаме забележки”, заяви д-р Калина Милушева.

От Агенцията заявиха, че с наближаването на Великден проверките ще зачестят, като фокусът ще бъде особено върху нелегалното клане във фермите, за да се гарантира, че месото, което ще достигне до потребителите ще отговаря на изискванията. При установени нарушения ще бъдат налагани санкции.

БАБХ установи: Храни с изтекъл срок на годност и нарушени хигиенни норми са най-честите нарушения

Десислава Станева
770 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
АБЕ , ОООФЦЕ..

2023.03.13 | 09:09

1
ФАКТА , ЧЕ НЯМА НИТО ЕДИН КОМЕНТАР ТУКА ПО ТЕМАТА ГОВОРИ , ЧЕ НЕ СМЕ ОБЩЕСТВО С ДОСТОЙНСТВО ....ААРЕ .., ЧЕ МИ ОМРЪЗНА ОТ ВАС ...

Добави коментар

Водещи новини