Столичани ще купуват карти за една линия от 15 март

  • 22 февруари 2023 08:54

  • 445
  • 1
Столичани ще купуват карти за една линия от 15 март
© Булфото (архив)

Столичният общински съвет (СОС) връща картата за една линия за наземния градски транспорт и за метрото. 

"Такъв превозен документ не се предлага в останалите големи европейски градове. Това е от експертна гледна точка. Има и обществено-политически дебат. 3,5% от пътуванията в градския транспорт се извършват именно с картите за една линия. Това решение може да се вземе в рамките на заседанието в четвъртък и да се реализира в средата на март. Решението е от 15 март да бъде възстановена възможността за закупуване на тези карти за една линия", заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по транспорт в СОС Зафир Зарков. 

Връщат картата за една линия в столичния градски транспорт

От думите му стана ясно, че картата за неземен транспорт ще бъде на цена от 23 лева, а картата за метрото - 35 лева. Това ще се отрази и при различните преференциални документи като тези за ученици и пенсионери - там ще се върне цената от 9 лева. 

Зарков припомни, че цените са такива от 15 години и изтъкна, че за нормалното функцониране на градския транспорт в София са необходими около 400 млн. лева.

Предвижда се и разширяване на мрежата на училищния транспорт. Тръгват нови два автобусни маршрута с по-голям обхват, които да осигурят транспорт на учениците от 11 квартала. Това ще доведе до по-малко трафик и съответно - по-малко замърсяване.

"Целта е в кратко бъдеще да се обхванат повечето училища в централната градска част", отбеляза Зарков.

В столицата е предвидено пускането и на 6 нови автобуса до Витоша. То трябва да се осъществи до един месец.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
445 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.22 | 11:51

1
неземен транспорт?

Добави коментар

Водещи новини