Бенвенисти: Ударът е срещу възходящата линия на българо-израелските отношения

  • 19 юли 2012 07:53

  • 1133
  • 0
Бенвенисти: Ударът е срещу възходящата линия на българо-израелските отношения
©

България е страна, в която евреите се чувстват добре, а държавата има много добри отношения с Израел. Явно някой завидя на тези отношения. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България „Шалом”.

Терористичният атентат в Бургас е удар срещу възходящата линия на българо-израелските отношения. Политическите мотиви тук имат превес над икономическите, каза Бенвенисти.

Председателят на „Шалом” каза, че е имало известни предупреждения за терористични актове срещу евреи и сгради на еврейски общности в България преди трагичната случка. От няколко години организацията има кризисен план, който вчера включихме, коментира Бенвенисти. Най-общо той включва повишаване на новото на сигурност на еврейските сгради и работа с членовете на организацията, защото човек най-добре се пази сам. Има списък, който съдържа това как да се държи всеки на обществено място. Планът се активизира за първи път при вчерашния атентат, каза той. Това е неприятна необходимост, но само доказва разумното и предвидливо отношение на организацията, защото подготвя хората за реакция в такива ситуации.

По думите на Бенвенисти, в момента няма паника сред евреите в страната. Паниката е лош съветник. Сега трябва да бъдем по-добре организирани – не само еврейската общност, но и българското общество, допълни той.

Атентатът цели да накърни толерантността между хората. Това са първите евреи, убити на територията на България само за това, че са евреи. Случаят поставя голямо петно върху името на страна пред света. Интензивността на еврейския живот в България обаче няма да намалее след този терористичен акт, каза Бенвенисти.
 

Последвайте канала на

1133 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини